Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of potassium sorbate on the physicochemical properties of edible films based on pullulan, gelatin and their blends.

Opis bibliograficzny

The effect of potassium sorbate on the physicochemical properties of edible films based on pullulan, gelatin and their blends. [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] TOMASZ SKRZYPEK, MONIKA BASIURA-CEMBALA, KATARZYNA ŁUPINA, MONIKA MĘŻYŃSKA. Food Hydrocoll. 2020 Vol. 105 Article 105837, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2020.105837
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD HYDROCOLLOIDS 2020 Vol. 105, Article 105837
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Edible films based on pullulan/gelatin (PUL/GEL) blends (100/0, 75/25, 50/50, 25/75, and 0/100) incorporated with various concentrations (0, 0.5, 1, 2%) of potassium sorbate (KS) were prepared and characterized. The results showed that the mixing of PUL and GEL solutions led to a phase separation. At ratio PUL:GEL = 50:50 the polymers segregated into the biggest microscopic domains. The incorporation of KS resulted in an increase in the size of microparticles. The crystallinity and tensile strength increased as the GEL content in the films increased. As proven by findings of wide-angle X-ray diffraction, the amorphous nature of PUL-rich films was converted to semi-crystalline-like, possibly as a result of reflection of the recrystallized KS. On the other hand, the KS decreased the crystalline character of the GEL-rich films. The incorporation of KS reduced the glass transition temperature, suggesting that the preservative acted as plasticizer for the films. Consequently, the KS reduced mechanical strength and stiffness and improved stretchability of the films. Additionally, the KS increased the pH, UVB-barrier capacity, and moisture absorption properties (at water activities >0.52). After the KS addition, the GEL-containing films showed a much more intensive yellowing compared to the pure PUL films. Furthermore, the increase in GEL concentration favored the recrystallization of KS.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46930) wydawnictwo ciągłe #46930

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,147
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 czerwca 2020 12:39
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się