Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of pressure on compaction process parameters of milk thistle straw with binder.

Opis bibliograficzny

The effect of pressure on compaction process parameters of milk thistle straw with binder. [AUT.] KULIG RYSZARD. J. Res. Appl. Agric. Eng. 2023 Vol. 68 Nr 1 s. 33-39, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.53502/DJKX6019
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The results of research on determining the influence of pressure (from 45 to 113 MPa) on the compaction parameters of milk thistle straw (Sylibum marianum) are presented. Raw biomass and biomass containing the addition of a binder in the form of calcium lignosulfonate were investigated. Compaction was carried out using a Z020/TN2S Zwick universal testing machine and a pressing unit with a closed die. It was found that with increasing pressure, the density of material in the chamber and the density of the briquette rises (on average by 33.8%), and the mechanical strength of the finished product grows almost 3.5 times. Increasing the compaction pressure augments the compaction energy demand by an average of 84%. It was shown that the addition of binder increases the density of the briquette (by 22% on average) and raises the mechanical strength by 150% on average.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50967) wydawnictwo ciągłe #50967

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 października 2023 12:48
Ostatnia aktualizacja:9 października 2023 12:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się