Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of raw and fermented rapeseed cake on the metabolic parameters, immune status, and intestinal morphology of turkeys.

Opis bibliograficzny

The effect of raw and fermented rapeseed cake on the metabolic parameters, immune status, and intestinal morphology of turkeys. [AUT. KORESP.] ALEKSANDRA DRAŻBO, [AUT.] KATARZYNA OGNIK, ANITA ZAWORSKA, KAROLINA FERENC, JAN JANKOWSKI. Poult. Sci. (Print) 2018 Vol. 97 Issue 11 s. 3910-3920, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3382/ps/pey250
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2018 Vol. 97 Issue 11, s. 3910-3920
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study evaluated the effects of including 15% of raw or fermented rapeseed cake (RRC and FRC, respectively) in turkey diets on the growth performance, antioxidant and immune status, and intestinal morphology of birds. Rapeseed cake was fermented using the commercial 6-phytase enzyme preparation, and dried. A total of 1,350 day-old female Hybrid Converter turkeys were randomly allocated to 3 dietary treatments with 9 replicates per treatment and 50 birds per replicate. All diets were isonitrogenous and isocaloric, and contained various protein sources. In the control group (C), soybean meal was the main source of dietary protein, and the remaining groups were fed diets containing 15% of RRC or FRC. Fermentation considerably reduced the concentrations of phytate-phosphorus and glucosinolates in rapeseed cake. In comparison with RRC, turkeys receiving FRC achieved higher average final body weight (BW), comparable with that noted in the control group. Both RRC and FRC stimulated the antioxidant system of turkeys, which was reflected in a decrease in the concentrations of lipid hydroperoxides (LOOH) and malondialdehyde (MDA), and an increase in the total antioxidant potential (FRAP) and the concentration of total glutathione (GSH + GSSG) in blood plasma, compared with the control group. Turkeys fed diets with RRC were characterized by the highest blood vitamin C concentrations, the highest activities of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx), and lower catalase (CAT) activity. The dietary inclusion of rapeseed cake contributed to an increase in villus height and mucosal thickness in the duodenum, and a more beneficial influence was exerted by RRC. It can be concluded that the fermentation of rapeseed cake considerably reduces the concentrations of glucosinolates and phytate-phosphorus, and increases the final BW of turkeys. Diets containing 15% of RRC and FRC do not compromise metabolic parameters or immune function, and exert positive effects on antioxidant status and intestinal histomorphology in turkeys.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44008) wydawnictwo ciągłe #44008

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,027
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 sierpnia 2018 13:36
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się