Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of supplementing sodium butyrate containing feed with glutamine and/or glucose on the structure of the piglet digestive tract and selected blood indices.

Opis bibliograficzny

The effect of supplementing sodium butyrate containing feed with glutamine and/or glucose on the structure of the piglet digestive tract and selected blood indices. [AUT.] EWA HANCZAKOWSKA, BARBARA NIWIŃSKA, EUGENIUSZ R. GRELA, KAROL WĘGLARZY, KRZYSZTOF OKOŃ. Ann. Anim. Sci. 2016 Vol.16 Issue 4 1127-1139, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/aoas-2016-0039
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2016 Vol.16 Issue 4, 1127-1139
Rok: 2016
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effect of supplementing the standard piglet diet containing sodium butyrate with glutamine and/or glucose on the structure of the piglet digestive tract and the small intestine epithelium, acidity and volatile fatty acid content of its digesta was investigated. The free amino acids level, insulin and insulin-like growth factor-1 (IGF-1) concentration in the blood were also analysed. The experiment was performed on 156 piglets (15 litters) allocated to 5 experimental groups, 3 litters in each. Group I (C, negative control) received a basal mixture with no supplement. Group II (SB, positive control) was fed the same basal diet containing additionally 3 g of sodium butyrate per kg. Group III and IV, besides sodium butyrate, received additionally 10 g of glutamine (GT) or glucose (GC), respectively. The last group V received all these supplements, i.e. SB+GT+GC (3, 10, 10 g per kg, respectively). At 60 days of age, the piglets (6 animals from each group) were slaughtered and their intestines were measured and weighed. The piglets in group SB+GT+GC receiving all the supplements grew slightly faster than the others, and at the end of the experiment the differences in body weight were significant. The total intestinal mass of the piglets fed with glucose or all the supplements was significantly higher than that of the piglets receiving glutamine but there was no significant difference in the total length of intestines. There was also no significant difference in acidity of chyme along the entire length of the gastrointestinal tract. Digesta in the jejunum of both control groups (C, SB) contained significantly more SCFA than the remaining groups. In the caecum their content in the negative control and the group fed with all supplements was significantly higher when compared to the butyrate and glucose group. In the duodenum villus height was similar in all the groups but in the jejunum it was significantly higher in the group receiving all supplements than in other groups. Free amino acids level was lowest in the piglets receiving glucose but there was no difference between the remaining groups. The lowest level of IGF-1 was found in the same group and this difference was significant when compared with remaining groups, except C. It is concluded that glutamine and glucose, when given together with sodium butyrate, improve the structure of piglet jejunum epithelium and average body weight gains. A supplement of glucose significantly lowers free amino acid content and IGF-1 level in piglet blood.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 39287) wydawnictwo ciągłe #39287
PBN ID (hist.): 39287

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,731
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:4 listopada 2016 10:19
Ostatnia aktualizacja:6 kwietnia 2018 10:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się