Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of the application of diets with varied proportions of arginine and lysine on biochemical and antioxidant status in Turkeys.

Opis bibliograficzny

The effect of the application of diets with varied proportions of arginine and lysine on biochemical and antioxidant status in Turkeys. [AUT.] ZUZANNA CAŁYNIUK, EWELINA CHOLEWIŃSKA, PAWEŁ KONIECZKA, [AUT. KORESP.] KATARZYNA OGNIK, [AUT.] DARIUSZ MIKULSKI, JAN JANKOWSKI. Ann. Anim. Sci. 2022 Volume 22 Issue 3 s.1041 - 1055, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2021-0081
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2022 Volume 22 Issue 3, s.1041 - 1055
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the effect of two proportions of arginine (95% and 105%) relative to lysine (lys), where lys con-tent in the diet is in accordance with nrc (1994) recommendations or 10% higher, on the metabolism, antioxidant status, and growth performance of turkeys. The experiment had a 2 x 2 factorial design with two levels of lys and arg. The diets with a low level of lys were according to the nrc (1994) requirements. in the diets with a high level of lys, the content of lys was increased by 10% relative to the low level lys. The two arg levels in the experimental diets were determined so as to provide 95% and 105% arg relative to the content of dietary lys. an increase in the amount of lys in the diet of turkeys by 10% relative to nrc nutritional recommendations (1994) was not shown to improve growth performance, but had beneficial effects on the metabolism and antioxidant status of the birds, as evidenced by the improvement of hepatic indices (reduction of asT and alT activity at 9th week of life) and renal indices (reduction of urea at 9th week of life and reduction of Tp and increase level of alb levels at 16th week of life), as well as an increase in the level of glutathione with strong antioxidant properties at 16th week of life. in comparison to the lower level of arg in the diet, an increase in the amount of this amino acid to 105% lys did not improve growth performance, metabolism, or antioxidant status. an arg level of 95% lys can be used in a diet for turkeys containing 10% more lys than the level recommended by the nrc (1994).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49646) wydawnictwo ciągłe #49646

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,900
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 lipca 2022 07:55
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 17:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się