The effect of the level and form of Fe on the quality of femur bones in broiler chickens (Wpływ poziomu i formy żelaza na jakość kości udowych kurcząt brojlerów)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The analyses aimed at determining the effect of administering iron in the form of glycine chelates on physical, chemical, morphometric and strength parameters of the tibia bone in broiler chickens. 200 one-day-old Ross 308 chicks were divided into 4 groups each in 5 repetitions of 10 chicks. The feed mixtures were supplemented with Fe in inorganic form (FeSO4) and organic form (Fe-Gly), covering 100% or 50% of the total requirement of the component recommended for Ross 308 broiler chicks. After the chickens were sacrificed, the tibiae bones were isolated, weighed, measured and frozen for further mechanical analysis. An Instron Universal Testing Machine (Model 3369) was used to determine the bone maximum elastic strength (Wy) and the maximum force moment (Wf). The geometric properties of bones (second moment of interia – Ix, cross-section area – A, mean relative wall thickness – MRWT) and cortical indexes (thickness of cortical layer – GWK, cortical index – WK, cortical surface – PK, cortical surface index – WPK) were estimated on the basis of measuring the external and internal horizontal and vertical axes in the cross section of the bones at the site of the fracture. Degreased bones dried to constant weight were submitted to mineralization in a muffle furnace and the mineral content was determined. The addition of Fe-Gly at the recommended level increased the mass of the bones (g⋅100 g-1 of body weight) by 17.3%, in comparison with the group administered FeSO4 amounting to 20 mg⋅kg-1. The addition of Fe-Gly at a recommended dose caused a significant increase in the content of Ca and Zn in the chickens' femur. The results of the study suggest that Fe-Gly may be used as an alternative for the FeSO4, and the administration of 20 mg⋅kg-1 of Fe in the form of glycine compounds does not result in a lower quality of the bone.
Badania miały na celu określenie wpływu podawania żelaza w postaci chelatów glicynowch na parametry fizykochemiczne, morfometryczne i wytrzymałościowe kości piszczelowych kurcząt brojlerów. 200 jednodniowych kogutków Ross 308 podzielono na 4 grupy, w 5 powtórzeniach, po 10 kurcząt w każdej. Do mieszanek dodawano Fe w formie nieorganicznej (FeSO4) i organicznej (Fe-Gly), w ilości 100% lub 50% całkowitego zapotrzebowania składnika rekomendowanego dla kurcząt brojlerów Ross 308. Po uboju wyizolowane kości udowe zważono, zmierzono i zamrożono do dalszej analizy mechanicznej. Za pomocą aparatu Instron (model 3369) określono maksymalną siłę sprężystą (Wy) i moment gnący siły maksymalnej (Wf) kości. Właściwości geometryczne kości (wtórny moment bezwładności – Ix, pole przekroju poprzecznego – A, średnia względna grubość ścian – MRWT) oraz wskaźniki korowe (grubość warstwy korowej – GWK, wskaźnik korowy – WK, powierzchnia korowa – PK, wskaźnik powierzchni korowej – WPK) określono na podstawie pomiarów zewnętrznej i wewnętrznej średnicy horyzontalnej i wertykalnej przekroju poprzecznego trzonu kości w miejscu złamania. Odtłuszczone i wysuszone do stałej masy kości poddano mineralizacji w piecu muflowym i oznaczono zawartość składników mineralnych. Dodatek Fe-Gly w dawce rekomendowanej zwiększył masy kości (g⋅100 g-1 masy ciała) o 17,3% w porównaniu z grupą otrzymującą FeSO4 w ilości 20 mg⋅kg-1. Dodatek Fe-Gly spowodował istotne zwiększenie zawartości Ca i Zn w kościach udowych kurcząt. Wyniki badań pozwalają stwierdzić, że Fe-Gly może być użyty jako alternatywa FeSO4, a zastosowanie 20 mg· kg-1 Fe w postaci związków glicynowych nie powodowało pogorszenia jakości kości.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 11 marca 2014 18:06 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 15:03 |