Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of the source and dosage of dietary Cu on redox status in rat tissues.

Opis bibliograficzny

The effect of the source and dosage of dietary Cu on redox status in rat tissues. [AUT. KORESP.] KATARZYNA OGNIK, [AUT.] EWELINA CHOLEWIŃSKA, KRZYSZTOF TUTAJ, MONIKA CENDROWSKA-PINKOSZ, WOJCIECH DWORZAŃSKI, ANNA DWORZAŃSKA, JERZY JUŚKIEWICZ. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. (1986) 2020 Vol. 104 Issue 1 s. 352-361, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jpn.13207
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2020 Vol. 104 Issue 1, s. 352-361
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this experiment was to investigate whether the amount of Cu added to the diet of rats can be reduced without adversely affecting the antioxidant status of tissues and growth, and whether copper nanoparticles can be used for this purpose. For four weeks, four experimental groups of rats were fed diets with two dosages of added Cu (standard—6.5 or 3.25 mg/kg) in two forms (standard—CuCO3 or copper nanoparticles). Replacing the CuCO3 supplement with CuNPs resulted in a decreased lung weight and an increased Cu content in brain, kidney and lung, intensification of lipid peroxidation processes, and weakened antioxidant defence in the lungs and kidneys. This treatment also reduced the Cu content in heart, level of lipid oxidation in the liver and testes and improved antioxidant defence in the brain. Reducing the addition of Cu to the diet from 6.5 to 3.25 mg/kg reduced lung weight and increased lipid peroxidation in the liver, heart and lungs, and also weakened antioxidant defence in the lungs and testes. This treatment also weakened the lipid peroxidation process in the spleen, small intestine and brain and strengthened the antioxidant defence of the brain and kidneys. In conclusion, replacing CuCO3 with CuNPs and reducing the level of Cu in the diet of rats has a particularly unfavourable effect on the respiratory system, causing adverse changes in the lungs. However, these treatments have a clearly positive effect on the redox status of the liver and brain.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46381) wydawnictwo ciągłe #46381

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,130
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 stycznia 2020 09:56
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się