Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of the source and dose of manganese on the performance, digestibility and distribution of selected minerals, redox, and immune status of turkeys.

Opis bibliograficzny

The effect of the source and dose of manganese on the performance, digestibility and distribution of selected minerals, redox, and immune status of turkeys. [AUT.] JAN JANKOWSKI, [AUT. KORESP.] KATARZYNA OGNIK, [AUT.] ANNA STĘPNIOWSKA, ZENON ZDUŃCZYK, KRZYSZTOF KOZŁOWSKI. Poult. Sci. (Print) 2019 Vol. 98 Issue 3 s. 1379-1389, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3382/ps/pey467
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2019 Vol. 98 Issue 3, s. 1379-1389
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to determine the effect of various levels of manganese added to the diet of growing turkeys in the conventional form of MnO or in the form of NP-Mn2O3 nanoparticles on growth performance, absorption, and accumulation of Mn, Zn, and Cu, and antioxidant and immune status. The experiment was conducted on 1080 one-day-old Hybrid Converter turkeys randomly assigned to 6 groups with 10 replications, in a two-factor design with three dosages of manganese - 100, 50, and 10 mg/kg, and two sources-manganese oxide (MnO) and manganese nanoparticles (NP-Mn2O3). Neither reducing the addition of Mn from 100 to 50 or even 10 mg/kg of the diet nor replacing MnO with NP-Mn2O3 had a negative effect on the growth performance of the turkeys. Replacing MnO with NP-Mn2O3 in the turkey diet improved ileal digestibility of Mn and decreased accumulation of Cu in the liver and breast muscle. The study showed that irrespective of the form used, reducing the level of Mn supplementation of the diet from the 100 mg/kg recommended by British United Turkey to 50 or 10 mg/kg decreased its ileal digestibility and increased its accumulation in the liver, breast muscle, and skin. Reducing the addition of Mn to the turkey diet increased intestinal absorption of Zn and reduced accumulation of Zn and Cu in the liver, breast muscle, and skin. It did not increase oxidation processes in the liver or breast muscle of the turkeys. Reducing the addition of Mn to the turkey diet stimulated the immune system, which was manifested by stimulation of B cells to produce immunoglobulin M and by the release of the cytokine IL-6, but did not intensify apoptosis. The results of the study indicate that the recommended manganese supplement in turkey diets can be reduced. The use of manganese nanoparticles in turkey feeding requires further study.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44931) wydawnictwo ciągłe #44931

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,659
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 lutego 2019 09:20
Ostatnia aktualizacja:25 sierpnia 2021 12:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się