Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effects of proline on the yield and essential oil content of turnip-rooted parsley (Petroselinum crispum ssp. tuberosum).

Opis bibliograficzny

The effects of proline on the yield and essential oil content of turnip-rooted parsley (Petroselinum crispum ssp. tuberosum). [AUT.] ROBERT GRUSZECKI, ANETA STAWIARZ, [AUT. KORESP.] MAGDALENA WALASEK-JANUSZ. Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 8 Article number 1941, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy12081941
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 8, Article number 1941
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Proline is an amino acid that increases plant tolerance to abiotic and biotic stresses, but the effects of its application can be influenced by many factors. The present study investigated the effects of time and the number of applications of this amino acid on the yield of root parsley in field conditions. The experimental material comprised of two parsley cultivars (Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W. Hill), ‘Halblange’ and ‘Sonata’. The parsley plants were sprayed with proline (1000 mg L−1) at growth stages determined according to the BBCH scale: BBCH 15–16 (I: 5–6 leaf phase), BBCH 41 (II: roots start to widen, diameter > 0.5 cm), and BBCH scale 42–43 (III: roots are 20–30% of the typical diameter), including I + II, II + III, and I + II + III. The time and number of proline applications affected the weight of leaves and the total and marketable yield. The amino acid spraying increased the average number of plants during harvest in the ‘Halblange’ but decreased the number in the ‘Sonata’ in all applications. Using proline twice or three times reduced the total essential oil content and modified its composition. The most beneficial effect in terms of the composition was achieved by using proline twice at stages II + III, even in ‘Sonata’, where the values were lower in the other treatments than in the control. Spraying three times did not give better results in terms of the composition and content of the essential oil. However, the use of this amino acid did not affect the total and marketable yield of the roots or the leaf weight of the parsley compared to the control. Our study showed that the time of the proline application may be more important than the number of applications, and the results may be cultivar-dependent.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49702) wydawnictwo ciągłe #49702

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 sierpnia 2022 08:29
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się