The freshness and quality indicators of table eggs during their storage on the background of existing legislation (Wskaźniki świeżości i jakości konsumpcyjnych jaj kurzych w czasie ich przechowywania w świetle obowiązującego ustawodawstwa)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
From the moment of laying, physico-chemical changes occur in eggs, known as “ageing”. Their intensity is modified by many factors such as the age of the laying hens, the system of birds’ rear- ing, the method of egg packaging, their storage conditions, the preservation methods or the physical characteristics of the eggs. Also, packaging and marketing operations affect the freshness and suitability of table eggs. The study brings into focus the type of changes, also in terms of consumer preferences and the possibility of deterioration of the quality of raw material against the background of the legal acts in force. Particular attention is paid to legislative changes specifying (or not) the storage conditions for eggs.
Od momentu zniesienia w jajach zachodzą zmiany fizyko-chemiczne, określane jako „sta- rzenie się”. Ich intensywność modyfikowana jest przez wiele czynników, takich jak wiek niosek, system chowu ptaków, sposób pakowania, warunki przechowywania, metody konserwacji czy cechy fizyczne jaj. Również czynności związane z konfekcjonowaniem i wprowadzaniem surowca na rynek wpływają na zachowanie świeżości i przydatności jaj konsumpcyjnych. W artykule opisano rodzaj zmian, również w aspekcie preferencji konsumenta i możliwości pogorszenia jakości surowca, na tle obowiązujących aktów prawnych. Szczególną uwagę zwrócono na zmiany legislacyjne precyzujące (lub nie) warunki przechowywania jaj.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 13 maja 2024 09:06 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 5 czerwca 2024 12:52 |