Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The fruits of sumac (Rhus coriaria L.) as a functional additive and salt replacement to wheat bread.

Opis bibliograficzny

The fruits of sumac (Rhus coriaria L.) as a functional additive and salt replacement to wheat bread. [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI, [AUT.] GRAŻYNA CACAK-PIETRZAK, WALEED HAMEED HASSOON, URSZULA GAWLIK-DZIKI, ALICJA SUŁEK, RENATA RÓŻYŁO, DANUTA SUGIER. Lebensm. - Wiss. Technol. 2021 Vol. 136 Article number 110346, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2020.110346
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 Vol. 136, Article number 110346
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Physical, sensory and antioxidant properties of wheat bread enriched with sumac flour (SF) with normal and reduced amounts of salt were investigated. SF was added to replace wheat flour at a proportion of 1, 2, 3, 4 and 5 g/100 g. Furthermore, the breads were prepared with normal and reduced amounts of salt (1.5 and 0.5 g/100 g, respectively). The incorporation of SF led to a decrease in bread volume and an increase in crumb hardness, especially when it was added in an amount of more than 2 g/100 g. Salt reduction did not negatively influence these parameters. The addition of SF caused a decrease in lightness and yellowness of crumb, but an increase in redness. SF enriched the wheat bread with phenolic compounds. Hence, the total phenolics content increased with the increase in SF from 5.4 to 15.2 mg gallic acid equivalent per 100 g of dry mass. This in turn led to an increase in the antioxidant capacity. The sensory evaluation indicated that salt reduction did not negatively influence bread quality when SF was added to wheat flour. Regarding the bread quality, the addition of SF should not exceed 3 g/100g

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48324) wydawnictwo ciągłe #48324

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,056
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 maja 2021 10:25
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się