Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The impact of cold plasma on the phenolic composition and biogenic amine content of red wine.

Opis bibliograficzny

The impact of cold plasma on the phenolic composition and biogenic amine content of red wine. [AUT.] IWONA NIEDŹWIEDŹ, JUSTYNA PŁOTKA-WASYLKA, IRENEUSZ KAPUSTA, VASIL SIMEONOV, ANNA STÓJ, ADAM WAŚKO, JOANNA PAWŁAT, [AUT. KORESP.] MAGDALENA POLAK-BERECKA. Food Chem. 2022 Vol. 381 Article number 132257, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.132257
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2022 Vol. 381, Article number 132257
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effect of cold plasma (CP) on phenolic compound (PC) and biogenic amine (BA) contents of red wine was investigated for the first time. The influence of CP was compared with the effects of a wine preservation using potassium metabisulfite and a combined method. The PC profile was determined by UPLC-PDA-MS/MS while BAs using DLLME-GC-MS. Chemometric analysis also was used. The content of PCs was 3.1% higher in the sample preserved by CP treatment (5 min, helium/nitrogen) compared to a sample preserved by the addition of potassium metabisulfite (100 mg/L). On a positive note, CP treatment reduced the concentration of BAs in the wine samples. The lowest BA contents were recorded after 10 min of cold plasma (helium/oxygen) treatment with the addition of potassium metabisulfite (1120.85 μg/L). The results may promote interest in CP as a potential alternative method for the preservation of wine and other alcoholic beverages.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49225) wydawnictwo ciągłe #49225

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,800
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 lutego 2022 09:12
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 10:46

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się