Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The impact of copper on catalase activity and antioxidant properties of soil under amaranth cultivation.

Opis bibliograficzny

The impact of copper on catalase activity and antioxidant properties of soil under amaranth cultivation. [AUT.] BARBARA SKWARYŁO-BEDNARZ, ANNA KRZEPIŁKO, [AUT. KORESP.] MARZENA S. BRODOWSKA, [AUT.] RYSZARD BRODOWSKI, MARTA ZIEMIŃSKA-SMYK, JOANNA ONUCH, BARBARA GRADZIUK. J. Elem. 2018 Vol. 23 Nr 3 s. 825-836, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5601/jelem.2017.22.4.1385
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Elementology 2018 Vol. 23 Nr 3, s. 825-836
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The effects of various doses of copper (0, 50, 150, 300, 450 mg kg-1 of soil) on the activity of catalase and total antioxidant capacity (TAC) in soil under the amaranth cultivar Aztec were evaluated in a pot experiment. The activity of catalase increased in fresh and air dry soil for all objects during the growing period of amaranth (soil sampling deadlines – June, August and October). Higher activity of catalase was observed in fresh soil samples than in air dry ones. It has been shown that increasing doses of copper applied (50, 150, 300, 450 mg kg-1) contributed to a reduction in the activity of catalase in fresh and air dry soil samples in the test months in relation to the control object. The highest catalase activity was observed in objects without the application of Cu, whereas the lowest catalase activity was effected by the highest dose of Cu. An increase in total antioxidant capacity under amaranth cultivation was caused only by the first dose of copper (50 mg kg-1). The application of increasing doses of copper, greater than 50 mg kg-1, resulted in progressive reduction of the mean value of total antioxidant capacity, which in any case was lower than the value for the control object. The mean value of total antioxidant capacity increased during the growing period, regardless of the applied dose of copper. The statistical analysis showed high significant negative correlations between a dose of Cu and the catalase activity in fresh and air dry soil samples in the test months as well as between a dose of Cu and the value of its total antioxidant capacity.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43777) wydawnictwo ciągłe #43777

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,733
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 maja 2018 08:44
Ostatnia aktualizacja:2 lutego 2022 15:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się