Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The impact of drying of wild-growing mushrooms on the content and antioxidant capacity of water- Soluble Polysaccharides.

Opis bibliograficzny

The impact of drying of wild-growing mushrooms on the content and antioxidant capacity of water- Soluble Polysaccharides. [AUT. KORESP.] WOJCIECH RADZKI, [AUT.] ANETA SŁAWIŃSKA, KATARZYNA SKRZYPCZAK, MONIKA MICHALAK-MAJEWSKA. Int. J. Med. Mushrooms 2019 Vol. 21 Issue 4 s. 393-400, il., bibliogr. DOI: 10.1615/IntJMedMushrooms.2019030345
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Medicinal Mushrooms 2019 Vol. 21 Issue 4, s. 393-400
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Water-soluble polysaccharides (WSPs) were isolated from freeze-dried and hot-air–dried fruiting bodies of five wild-growing edible species: Armillaria mellea, Lactarius deliciosus, Leccinum aurantiacum, Suillus luteus, and Boletus badius. The concentrations of WSPs ranged from 36.3 ± 0.7 mg/g dw to 105.9 ± 3.9 mg/g dw. The method of drying substantially affected the quantity of WSP. The loss of WSP depended on species and varied between ~ 19% and ~ 48%. The extracted WSP contained varied amounts of carbohydrate, protein, and phenolics. The samples exerted antioxidant properties measured with the 2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid (ABTS) assay (11.5 ± 2.0 to 38.4 ± 3.6 μmol Trolox/g dw) and the Ferric reducing antioxidant power (FRAP) assay (9.1 ± 1.3 to 40.6 ± 1.4 μmol Trolox/g dw). In most cases, hot-air drying slightly increased the antioxidant potential of WSP.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45442) wydawnictwo ciągłe #45442

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 maja 2019 10:24
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 15:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się