Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The impact of formulation on the content of phenolic compounds in snacks enriched with Dracocephalum moldavica L. seeds: introduction to receiving a new functional food product.

Opis bibliograficzny

The impact of formulation on the content of phenolic compounds in snacks enriched with Dracocephalum moldavica L. seeds: introduction to receiving a new functional food product. [AUT. KORESP.] TOMASZ ONISZCZUK, KAMILA KASPRZAK DROZD, MARTA OLECH, [AUT.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, RENATA NOWAK, ROBERT RUSINEK, JAROSŁAW SZPONAR, MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK. Molecules (Basel,Online) 2021 Vol. 26 Issue 5 Article number 1245, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules26051245
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2021 Vol. 26 Issue 5, Article number 1245
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

A new type of multigrain snack has been designed containing varied additions of Moldavian dragonhead (Dracocephalum moldavica L.) seeds. The antioxidant properties and the general health benefits of this plant material have already been widely acknowledged. The research discussed herein aimed to investigate the influence of the formulation and expansion method (frying) on the content of polyphenolic compounds, individual phenolic acids, and antiradical properties of innovative snacks enriched with dragonhead seeds. The highest content of polyphenols (0.685 mg GAE/mL), free phenolic acids (47.052 µg/g of dry matter), and highest radical scavenging activity (96.23% towards DPPH) were found in the fried snacks enriched with 22% of seeds. In these samples, 11 phenolic acids were detected. Strong positive correlations were seen between the addition of dragonhead and the polyphenol content (r = 0.989) and between the quantity of the enriching additive and the content of free phenolic acids (r = 0.953). The research has shown that such innovative snacks have the potential to supply health-benefiting free phenolic acids, e.g., salicylic, isoferulic, ferulic, p-coumaric, vanillic. Our studies provide an introduction to the development of a new range of functional foods.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48422) wydawnictwo ciągłe #48422

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,927
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 czerwca 2021 08:41
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się