Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The impact of mycorrhizal inoculation on the growth and yield of stake tomato under field cultivation (Wpływ szczepionki mikoryzowej na wzrost i plonowanie pomidora palikowego uprawianego w polu)

Opis bibliograficzny

The impact of mycorrhizal inoculation on the growth and yield of stake tomato under field cultivation (Wpływ szczepionki mikoryzowej na wzrost i plonowanie pomidora palikowego uprawianego w polu). [AUT.] ANDRZEJ BOROWY, MAGDALENA KAPŁAN, MONIKA RULAK. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2015 Vol. 25 Nr 2 1-10, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2015
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

Seven-week-old potted tomato transplants treated with commercial mycorrhizal inoculum were planted on podzolic soil in the middle of May and trained to one shoot plant at the stakes till August 28th. Mycorrhization did not affect the length and the diameter of tomato stem, infestation of tomato plants by tomato blight or the content of nitrogen, phosphorus, potassium, calcium and magnesium in the dry matter of tomato leaves. Also, it did not affect the course of tomato fruiting, the quantity and the structure of the fruit yield or the fresh weight and the diameter of marketable fruits. However, the fruits harvested from the inoculated plants contained more total sugars, monosaccharides and L-ascorbic acid and the ir acidity was higher; however, the content of dry matter, total chlorophyll and carotenoids did not differ in comparison to control plants.

Polski:

Siedmiotygodniową doniczkowaną i szczepioną grzybami mikoryzowymi rozsadę pomidora sadzono na glebie płowej w połowie maja i prowadzono na jeden pęd przy palikach do 28 sierpnia. Mikoryzacja nie miała wpływu na długość i średnicę pędu ani na zawartość azotu, fosforu, potasu, wapnia i magnezu w suchej masie liści pomidora. Nie miała również wpływu na przebieg owocowania pomidora, porażenie roślin przez zarazę ziemniaka, wielkość i strukturę plonu owoców ani na świeżą masę i średnicę owocu handlowego. Owoce zebrane z roślin inokulowanych zawierały więcej cukrów ogółem, cukrów prostych i kwasu L-askorbinowego, a ponadto ich kwasowość była większa niż owoców wytworzonych przez rośliny nieinokulowane. Zawartość suchej masy, chlorofilu całkowitego oraz karetonoidów nie różniła się istotnie.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: przed opublikowaniem

Identyfikatory

BPP ID: (46, 36933) wydawnictwo ciągłe #36933
PBN ID (hist.): 36933

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 grudnia 2015 12:38
Ostatnia aktualizacja:8 kwietnia 2022 14:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się