Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

The influence of liming and mineral fertilization on the content of various nitrogen forms in spring barley (Wpływ wapnowania i nawożenia mineralnego na zawartość różnych form azotu w jęczmieniu jarym)

Opis bibliograficzny

The influence of liming and mineral fertilization on the content of various nitrogen forms in spring barley (Wpływ wapnowania i nawożenia mineralnego na zawartość różnych form azotu w jęczmieniu jarym). [AUT.] WIESŁAW BEDNAREK, RENATA RESZKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2009 Vol. 64 Nr 3 s. 1-10, il. bibliogr. sum. DOI: 10.24326/as.2009.3.1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2009
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem badań było określenie wpływu wapnowania oraz nawożenia siarczanem amonu i saletrą wapniową na zawartość białka ogólnego, białka właściwego oraz N-NO3 i N-NH4 w jęczmieniu jarym. Badania oparto na analizie chemicznej materiału roślinnego otrzymanego z dwuletniego doświadczenia wazonowego. Czynnikami doświadczalnymi były wapnowanie, nawożenie formą amonową i azotanową azotu stosowane na dwóch poziomach oraz nawożenie fosforem w dwóch dawkach. Rezultaty badań wskazały, że zawartość białka ogólnego i właściwego była większa w roślinach nawożonych siarczanem amonu niż saletrą wapniową. Wapnowanie przyczyniło się do zmniejszenia zawartości białka w roślinie testowej. Zawartość azotu amonowego i azotanowego w roślinie była mniejsza w kombinacjach wapnowanych niż niewapnowanych. Siarczan amonu wpływał istotnie na wzrost zawartości N-NH4, a saletra wapniowa na zwiększenie koncentracji N-NO3 w jęczmieniu jarym.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 22511) wydawnictwo ciągłe #22511
PBN ID (hist.): 22511

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 stycznia 2010 10:37
Ostatnia aktualizacja:5 kwietnia 2022 11:02

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się