Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The quality of eggs derived from Polbar and Greenleg partridge hens - Polish conservative breeds.

Opis bibliograficzny

The quality of eggs derived from Polbar and Greenleg partridge hens - Polish conservative breeds. [AUT.] KORNEL KASPEREK, [AUT. KORESP.] KAMIL DRABIK, [AUT.] GRZEGORZ ZIĘBA, JUSTYNA BATKOWSKA. Acta Sci. Pol., Zootech. 2023 Vol.22 nr 1 s. 53-62, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.21005/asp.2023.22.1.06
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Zootechnica 2023 Vol.22 nr 1, s. 53-62
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The intensive breeding work has led to the globalisation of poultry production in terms of available commercial hybrids of laying hens. However, the indigenous breeds are still maintained in many countries, including Poland. The experimental aim was to characterise the eggs quality from two local, Polish hen breeds: Greenleg partridge (Gp) and Polbar (Pb). 4145 eggs were analyzed, at 33rd and 53rd week of the birds’ age. Pb eggs were characterized by the bigger shell and yolk proportion, bigger albumen height, bigger and more intensively coloured yolk as well as better shell quality manifested in its significantly higher density and breaking strength. The Gp eggs quality is evidenced by a fatty acid profile, lower thrombogenic index, triglycerides and cholesterol concentration. The high quality of eggs, the cultural and ethical conditions, allow us to hope for a wider use of these genotypes in the production of high-quality eggs

Polski:

Intensywna praca hodowlana doprowadziła do globalizacji produkcji drobiu pod względem dostępnych komercyjnych mieszańców kur niesinych. Jednak w wielu krajach, w tym w Polsce, nadal utrzymywane są rasy lokalne. Celem doświadczenia była analiza jakości jaj dwóch rodzimych, polskich ras kur: Zielononóżki kuropatwianej (Gp) i Polbara (Pb). Analizie poddano 4145 jaj w 33. i 53. tygodniu życia ptaków. Jaja rasy Pb charakteryzowały się większym udziałem skorupy i żółtka, wyższą wysokością białka, większym i intensywniej zabarwionym żółtkiem, a także lepszą jakością skorupy przejawiającą się istotnie wyższą gęstością i wytrzymałością na pękanie. O jakości jaj Gp ´świadczy profil kwasów tłuszczowych, niższy indeks trombogenności, stężenie trójglicerydów i cholesterolu. Wysoka jakość jaj, warunki kulturowe i etyczne pozwalają mieć nadzieję na szersze wykorzystanie tych genotypów w produkcji jaj wysokiej jako´sci

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51210) wydawnictwo ciągłe #51210

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 listopada 2023 14:29
Ostatnia aktualizacja:28 listopada 2023 14:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się