Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The relationship between lysozyme gene polymorphism and quality changes during the storage of eggs derived from 2 commercial strains of Japanese quail.

Opis bibliograficzny

The relationship between lysozyme gene polymorphism and quality changes during the storage of eggs derived from 2 commercial strains of Japanese quail. [AUT.] S. KNAGA, K. KASPEREK, A. LUCHOWSKA, K. DRABIK, T. PRÓCHNIAK, G. ZIĘBA, [AUT. KORESP.] J. BATKOWSKA. Poult. Sci. (Print) 2024 Vol. 103 Issue 7 Article number 103792, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.psj.2024.103792
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2024 Vol. 103 Issue 7, Article number 103792
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

During the storage irreversible changes occur in eggs that result in a deterioration of their qual- ity. The most significant changes affect the albumen. One of the major proteins of albumen present in egg white is lysozyme, which protects the embryo from microorganisms. This enzyme also contributes to the qualitative characteristics of albumen. It is possible that its polymorphism also affects the quality and stability of the obtained raw material that is, table eggs. Therefore, the aim of this study was to assess the potential effect of polymorphism in the lysozyme gene and protein on the quality changes during the storage of eggs derived from 2 genetic strains of Japanese quail belonging to various utility types. Eggs from selected females of laying and meat-type breeds were stored for 14 wk. During this period the egg quality traits were evaluated 10 times. DNA was isolated from each female and all exons of the lysozyme gene had been sequenced. In total, fourteen SNPs’ and one 4-bp indel mutation were identified in exons and adjacent intronic sequences, among which SNP1 (1:32140723) resulted in a substitution of lysine with glutamine (Q21K). The results showed that SNP1 (strain S22), as well as the SNP2, SNP5, SNP7, SNP8, SNP10, SNP11, SNP12 and SNP13 were significantly associated with breaking strength during egg storage in both investigated Japanese quail strains. Furthermore, a 3 haplotype blocks containing nine SNPs (2, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12 and 13) were identified. These blocks dis- played 8 distinct haplotypes that had significant associa- tion with breaking strength at all storage time points where egg quality analyses were performed. The study also revealed significant effects of breed and storage time on the egg quality traits. These results provide new insights into the genetic basis of egg quality during stor- age and could be incorporated into the breeding pro- grams involving these strains.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51640) wydawnictwo ciągłe #51640

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 maja 2024 10:56
Ostatnia aktualizacja:28 czerwca 2024 07:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się