Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The role of nutritional factors in the modulation of the composition of the gut microbiota in people with autoimmune diabetes.

Opis bibliograficzny

The role of nutritional factors in the modulation of the composition of the gut microbiota in people with autoimmune diabetes. [AUT. KORESP.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, EWA TOMASZEWSKA, [AUT.] JANINE DONALDSON, KAROLINA JACHIMOWICZ. Nutrients 2022 Vol. 14, Issue 12 Article number 2498, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/nu14122498
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Nutrients 2022 Vol. 14, Issue 12, Article number 2498
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Type 1 diabetes mellitus (T1DM) is a disease marked by oxidative stress, chronic inflammation, and the presence of utoantibodies. The gut microbiota has been shown to be involved in the alleviation of oxidative stress and inflammation as well as strengthening immunity, thus its’ possible involvement in the pathogenesis of T1DM has been highlighted. The goal of the present study is to analyze information on the relationship between the structure of the intestinal microbiome and the occurrence of T1DM. The modification of the intestinal microbiota can increase the proportion of SCFA-producing bacteria, which could in turn be effective in the prevention and/or treatment of T1DM. The increased daily intake of soluble and non-soluble fibers, as well as the inclusion of pro-biotics, prebiotics, herbs, spices, and teas that are sources of phytobiotics, in the diet, could be important in improving the composition and activity of the microbiota and thus in the prevention of metabolic disorders. Understanding how the microbiota interacts with immune cells to create immune tolerance could enable the development of new therapeutic strategies for T1DM and improve the quality of life of people with T1DM.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49576) wydawnictwo ciągłe #49576

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,900
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 czerwca 2022 11:12
Ostatnia aktualizacja:30 czerwca 2023 11:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się