Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The use of natural sorbents in cow feed to reduce gaseous air pollutants and faecal biogenic compounds.

Opis bibliograficzny

The use of natural sorbents in cow feed to reduce gaseous air pollutants and faecal biogenic compounds. [AUT.] BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, ŁUKASZ WLAZŁO, JOLANTA KRÓL, [AUT. KORESP.] KATARZYNA KARPIŃSKA, MATEUSZ OSSOWSKI, [AUT.] HANNA BIS-WENCEL, WOJCIECH OSPAŁEK. Animals 2025 Vol. 15 Issue 5 Article number : 643, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani15050643
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2025 Vol. 15 Issue 5, Article number : 643
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The implementation of new technologies and best practices on factory farms is crucial for reducing the environmental pollution burden. This study aimed to evaluate the use of natural sorbents in the cows’ diet to reduce gaseous pollutants released on the farm and the content of faecal biogenic compounds. To this end, a mixture of natural sorbents (65% beechwood biochar, 25% aluminosilicate, and 10% glycerine) was added to cows’ feed. Pollutants released from all groups of cows were continually monitored on the farm during the experiment. Blood samples were also collected from the cows for haematological and biochemical analysis to determine the sorbents’ impact on their health. The average level of gaseous pollutants in the air on the farm were highest in the control group and lowest in the experimental groups. The levels of NH3, CH4, and H2S were statistically significant at p < 0.05. The results demonstrated that the added sorbents effectively reduced gaseous pollutants without adversely affecting the health of cows. Natural additives in the cows’ diet, including sorbents, bind harmful substances such as NH3 and CH4, which are common gaseous by-products of digestion. This leads to improvements in animal welfare and the natural environment.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52439) wydawnictwo ciągłe #52439

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 lutego 2025 13:32
Ostatnia aktualizacja:24 lutego 2025 13:32

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się