Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Total antioxidant capacity as an important element in the assessment of soil properties for the production of high-quality agricultural and horticultural raw materials with health-promoting properties.

Opis bibliograficzny

Total antioxidant capacity as an important element in the assessment of soil properties for the production of high-quality agricultural and horticultural raw materials with health-promoting properties. [AUT.] BARBARA SKWARYŁO-BEDNARZ. Acta Agrophys. 2019 Vol. 26 Nr 2 s. 61-76, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.31545/aagr/111886
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Agrophysica 2019 Vol. 26 Nr 2, s. 61-76
Rok: 2019
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Soil is one of the most important elements of the natural environment, which is characterized by the highest resistance to degradation. This is the first element in the trophic chain and may have a different effect on the health condition of people, primarily through the consumption of plant raw materials. One of the effects of soil contamination is the formation of excess free radicals in cells, which leads to oxidative stress. Free radicals contribute to the damage of lipids, proteins, mitochondrial and nuclear DNA and disorders of signalling pathways responsible for the broad spectrum of cellular response. The result of this is the emergence of many diseases, such as cancer, cardiovascular disorders, osteoporosis, inflammation, Alzheimer's disease, Parkinson's disease. However, we are able to protect ourselves from the excess of free radicals found in soils and cultivate plants in the best quality soils. The best way to assess soil quality is to determine its total antioxidant capacity using the different methods available (FRAP method, CUPRAC method, FOLIN-CIOCALTE method, ABTS+ method, DPPH+ method). Such designations make it possible to assess the soil in terms of its suitability for the production of high-quality food or the possible need for reclamation. It should be noted that soil quality can be improved by providing antioxidant compounds to it, which in turn will increase the amount of antioxidants in agricultural raw materials. One of the ways to achieve this is balanced fertilization, especially organic, but also mineral.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46032) wydawnictwo ciągłe #46032

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 października 2019 09:20
Ostatnia aktualizacja:2 lutego 2022 13:59

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się