Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ubój drobiu halal z perspektywy uwarunkowań prawnych i dobrostanu ptaków (Halal poultry slaughter from the perspective of legal conditions and animal welfare)

Opis bibliograficzny

Ubój drobiu halal z perspektywy uwarunkowań prawnych i dobrostanu ptaków (Halal poultry slaughter from the perspective of legal conditions and animal welfare). [AUT.] KARRAR I.A. AL-SHAMMARI, HANNA SPASOWSKA, SOFIIA DANKO, JUSTYNA BATKOWSKA. Prz. Hod. 2024 R. 92 Nr 4 s. 6-11, bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Przegląd Hodowlany 2024 R. 92 Nr 4, s. 6-11
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The influx of immigrants to Europe from Islamic countries is leading to a reconstruction of the social structure in the context of religion. The Muslim identity manifested itself early on in the specific needs of consumers. The basic standards for halal meat production come from the Quran and were established more than 1400 years ago, while ritual slaughter is a specific method of killing animals required by Islamic doctrine, as well as some other traditions. One of the most important conditions for this ritual slaughter is that the animal must be alive at the moment of slaughter. This requirement is widely debated. One of the arguments in favour of stunning ani- mals before slaughter is that this technique did not exist when the principles of the Quran were formulated, and thus it cannot be definitively understood to be prohibited. Halal slaughter begins by making an incision in the neck, followed by an incision in the throat to cut through the oesophagus, trachea, and major vessels without removing the head or severing the spinal cord. The slaughtering of animals without prior stunning has been the subject of numerous ethical controversies. There has been criticism of the reduction in the animal’s protection and welfare resulting from the additional pain and suffering associated with being killed in a state of full con- sciousness, which continues for some time after cutting. In halal slaughter, electrical stunning is the generally accepted and most commonly used method. When used correctly, with high-frequency electro-stimulation, it is reversible and promotes effective bleeding, resulting in appropriate meat quality. The practice of halal slaughter, which dates back to ancient times, has a centuries-old tradition in all European countries in which followers of Islam have ever settled. Most of the world’s developed countries have adopted legally mandated rules for the humanitarian slaughter of animals.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51831) wydawnictwo ciągłe #51831

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 sierpnia 2024 11:12
Ostatnia aktualizacja:22 sierpnia 2024 11:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się