Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ultrasonic modification of starch- Impact on granules porosity.

Opis bibliograficzny

Ultrasonic modification of starch- Impact on granules porosity. [AUT.] MONIKA SUJKA. Ultrason. Sonochemistry 2017 Vol. 37 s. 424-429, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.ultsonch.2017.02.001
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ULTRASONICS SONOCHEMISTRY 2017 Vol. 37, s. 424-429
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Rice, corn, wheat, and potato starch granules suspended in water or ethanol were treated with ultrasounds at frequency of 20 kHz and power 170 W for 30 min. Porosity of starch was investigated in terms of specific surface area (SBET), average pore size and pore size distribution using low-temperature nitrogen adsorption method. The significant increase of SBET was noted for all the studied starches sonicated in water and for potato starch modified in ethanol. Ultrasonic treatment influenced the average diameter of mesopores (2 nm < width < 50 nm) differently. The significant increase of this parameter was noted for wheat and rice starches suspended in ethanol and for potato starch granules suspended in water, but in the case of corn starch, the obtained value was slightly lower after sonication in water. Modification of starch with ultrasounds resulted in the formation of new pores in the studied range of diameter

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 41366) wydawnictwo ciągłe #41366
PBN ID (hist.): 41366

Metryki

45,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,012
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 kwietnia 2017 13:04
Ostatnia aktualizacja:13 października 2021 12:36

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się