Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Uncovering the multi-level response of Glycine max L. to the application of allelopathic biostimulant from Levisticum officinale Koch.

Opis bibliograficzny

Uncovering the multi-level response of Glycine max L. to the application of allelopathic biostimulant from Levisticum officinale Koch. [AUT.] AGNIESZKA SZPARAGA, [AUT. KORESP.] SŁAWOMIR KOCIRA, [AUT.] PAVOL FINDURA, IRENEUSZ KAPUSTA, GRZEGORZ ZAGUŁA, MICHAŁ ŚWIECA. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2021 Vol.11 Article number 15360, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-021-94774-5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2021 Vol.11, Article number 15360
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The interest expressed by the agriculture in the category of innovative biostimulants is due to the intensive search for natural preparations. Our study is the first ever to report a complex approach to the use of allelopathic extracts from Levisticum officinale Koch. roots in soybean cultivation, includes analyses of morphological observations, and analyses of biochemical indicators. Hot method of aqueous extraction was applied. The extracts were administered via foliar application and soil treatment. Lovage extracts had high contents of polyphenolic compounds and rich micro- and macroelemental composition. The infusions did not contain gibberellic acid and indole-3-acetic acid but the abscisic acid and saccharose, glucose, and fructose were found. The extracts modified soybean plant physiology, as manifested by changes in biometric traits. Plants responded positively by increased yield. Seeds from the treated plants had higher contents of micro- and macroelements, as well as total concentrations of lipids (with a slight decrease in protein content). In addition, they featured changes in their amino acid profile and fatty acid composition. The application of allelopathic biostimulant caused increased concentrations of isoflavones and saponins. The natural biostimulants from Levisticum officinale may become a valuable tool in the sustainable agriculture.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48534) wydawnictwo ciągłe #48534

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,996
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 lipca 2021 10:06
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się