Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Utilization of brewery wastes in food industry.

Opis bibliograficzny

Utilization of brewery wastes in food industry. [AUT. KORESP.] KAMILA RACHWAŁ, [AUT.] ADAM WAŚKO, KLAUDIA GUSTAW, MAGDALENA POLAK-BERECKA. PeerJ 2020 Vol. 8 Article Number: e9427, il., bibliogr., sum. DOI: 10.7717/peerj.9427
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PeerJ 2020 Vol. 8, Article Number: e9427
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Beer is the most popular low-alcohol beverage consumed in large amounts in many countries each year. The brewing industry is an important global business with huge annual revenues. It is profitable and important for the economies of many countries around the world. The brewing process involves several steps, which lead to fermentation of sugars contained in malt and conversion thereof into alcohol and carbon dioxide by yeasts. Beer brewing generates substantial amounts of by-products. The three main brewing industry wastes include brewer’s spent grain, hot trub, and residual brewer’s yeast. Proper management of these wastes may bring economical benefits and help to protect the environment from pollution caused by their excessive accumulation. The disposal of these wastes is cumbersome for the producers, however they are suitable for reuse in the food industry. Given their composition, they can serve as a low-cost and highly nutritional source of feed and food additives. They also have a potential to be a cheap material for extraction of compounds valuable for the food industry and a component of media used in biotechnological processes aimed at production of compounds and enzymes relevant for the food industry.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47247) wydawnictwo ciągłe #47247

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,984
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 września 2020 13:00
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się