Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Variability in fatty acids composition in eggs of an omnivorous waterbird, the black-headed gull Chroicocephalus ridibundus, foraging in different habitats.

Opis bibliograficzny

Variability in fatty acids composition in eggs of an omnivorous waterbird, the black-headed gull Chroicocephalus ridibundus, foraging in different habitats. [AUT.] P. INDYKIEWICZ, D. JAKUBAS, DANUTA KOWALCZYK-PECKA, I. KITOWSKI, [AUT. KORESP.] M. SZADY-GRAD. Eur. Zool. J. 2023 Vol. 90 Issue 2 s. 677-690, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/24750263.2023.2252838
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
The European Zoological Journal 2023 Vol. 90 Issue 2, s. 677-690
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Analysis of the qualitative signature of fatty acids in tissues of organisms is an increasingly utilized tool in studies of trophic ecology in aquatic and terrestrial ecosystems. Here, we studied a colonial waterbird, the black-headed gull Chroicocephalus ridibundus, nesting in three colonies. We aimed to investigate whether fatty acid composition of its eggs is affected by the location of the colony (reflecting the spatial variation in habitat composition and, in turn, female diet at the time of egg formation), and the egg laying sequence (reflecting the temporal variation in female diet). We found that the composition of fatty acids in eggs of black-headed gulls differed among colonies, but not among subsequent eggs within the clutch. We interpret these results in the context of spatial differences in the diet of females breeding in different colonies and a lack of temporal variation in the diet of individual females. The pattern of the ratio of omega-3 to omega-6 fatty acids reflected the contribution of aquatic/terrestrial prey to their diet, and was consistent with the area of water courses around the colonies. High levels of omega-6:omega-3 can promote inflammation and thus lead to increased susceptibility to antigens. Further studies with prey sampling are required to reconstruct the diet composition of females during egg formation in more detail.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51189) wydawnictwo ciągłe #51189

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 listopada 2023 09:49
Ostatnia aktualizacja:22 czerwca 2024 11:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się