Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Viscoelastic response of sugar beet root tissue in quasi-static and impact loading conditions.

Opis bibliograficzny

Viscoelastic response of sugar beet root tissue in quasi-static and impact loading conditions. [AUT. KORESP.] PAWEŁ KOŁODZIEJ, KRZYSZTOF GOŁACKI, [AUT.] ZBIGNIEW STROPEK. Sensors (Basel) 2025 Vol. 25 Iss. 12 Article number: 3725, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/s25123725
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
SENSORS 2025 Vol. 25 Iss. 12, Article number: 3725
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This paper presents the results of quasi-static tests carried out using a texturometer and of impact tests combined with stress relaxation on a stand equipped with a heavy pendulum of the hammer type. The tests were carried out using fresh roots and those stored at 20 °C for 120 h. The impact velocities Vd were 0.001, 0.002, 0.01, 0.02, 0.75, and 1.25 m·s−1. Compiling the relaxation times T1 for Vd indicated their large drops for both fresh and stored roots. The largest average values T1 were obtained in the range from 0.197 s to 0.111 s at the small velocities of deformation 0.001–0.02 m·s−1 and the smallest ones in the range from 0.0252 to 0.0228 s at the Vd equal to 0.75 and 1.25 m·s−1. A decrease in T2 values was observed in the average range of 8.02–4.27 s at Vd = 0.001–0.02 m·s−1 for fresh beets. For the velocities 0.75 m·s−1 and 1.25 m·s−1 and stored roots, the range of average values was smaller and ranged from 6.13 s to 4.54 s. The reaction forces of the Fp sample reached the highest average levels from 168.2 N to 190.8 N for fresh roots and 46.5 to 56.2 N for 5-day-old roots. However, the lowest Fp was recorded at speeds (0.001–0.02 ms−1) 57.5–62.3 N for the fresh roots and 46.5–56.2 N for the 5-day-old roots. For the velocities greater than 0.75 m·s−1 and 1.25 m·s−1, the values of reaction forces increased at the average values 168.2–190.8 N for the fresh roots and 158.2–175.4 N for 5-day-old ones.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52795) wydawnictwo ciągłe #52795

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 lipca 2025 08:45
Ostatnia aktualizacja:8 lipca 2025 08:48

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się