Menu
Tytuł:Wholemeal spelt bread enriched with green spelt as a source of valuable nutrients.
Autorzy:[AUT.] Piotr Kraska , [AUT. KORESP.] Sylwia Andruszczak , [AUT.] Urszula Gawlik-Dziki , Dariusz Dziki , Ewa Kwiecińska-Poppe .
Szczegóły:Processes 2020 Vol. 8 Iss. 4, Article number 389
Streszczenie:

The aim of this study was to evaluate the nutritional value of wholemeal bread prepared from the flour of spelt wheat (Triticum aestivum ssp. spelta) that was enriched by the addition of freeze-dried spelt grain (at proportions of 4%, 8%, and 12%, respectively, in relation to the flour weight). The spelt grain used in the study was harvested at the milk dough stage (the so-called green grain). Green spelt grain was characterized by a significantly higher content of minerals namely P, Mg, Ca and Zn compared to ripe spelt grain. Additionally, it contained significantly higher amounts of amino acids (Asp, Thr, Ser, Gly, Ala, Cys, Val, Met, Ile, Leu, Phe, Lys), lipids, as well as monounsaturated fatty acids (MUFA), and omega-3 and omega-9 acids. However, it had a lower content of palmitic, stearic, and linoleic acids, polyunsaturated fatty acids (PUFA), and omega-6 acids. The results showed that the nutritional value of bread was improved by the green spelt grain, however the ω6/ω3 ratio in bread enriched with green spelt grain was slightly less favorable than in control bread. Among all the products tested, bread enriched with a 12% proportion of green spelt grain was characterized by the highest content of almost all the amino acids (except for Pro, Cys, and Met), as well as in Mg, Zn, Mn, Cu and Fe. In addition, overall acceptability of this bread was the highest. Bread enriched with 8% of green grain contained the highest amount of P, Ca, Pro, linoleic acid, PUFA, and ω 6 acids, while bread enriched with 4% of green spelt grain had the highest content of palmitic acid and saturated fatty acids.

Strona WWW:https://www.mdpi.com/2227-9717/8/4/389
DOI10.3390/pr8040389
BPP ID:(46, 46723) czyli wydawnictwo ciągłe o ID = 46723
PBN UID:6130ba022467f060b01850eb
Rok:2020
Charakter formalny:Artykuł w czasopismie
Język:Angielski
Typ MNiSW/MEiN:praca oryginalna
OpenAccess:- tryb dostępu: otwarte czasopismo
- wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana
- licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY)
- czas udostępnienia: w momencie opublikowania
Punkty MNiSW/MEiN:70,00
Impact factor:2,847
Rekord utworzony:23 kwietnia 2020 10:53
Rekord zaktualizowany:1 stycznia 2023 23:04

Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb; wersja 202507.1183
Dokument wygenerowano przy pomocy systemu Bibliografia Publikacji Pracowników w wersji 202507.1183 dnia 03-07-2025 o godzinie 16:59
Baza danych © 2025 Biblioteka Główna Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Oprogramowanie Bibliografia Publikacji Pracowników © 2004-2025 IPLweb, https://bpp.iplweb.pl/

Informacja o cookies

Nasza strona zapisuje niewielkie pliki tekstowe, nazywane ciasteczkami (ang. cookies) na Twoim urządzeniu w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki. Korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień oznacza zgodę na przechowywanie cookies w Twoim urządzeniu.

Zgadzam się

Nie zgadzam się