Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wiedza i spożycie probiotyków i żywności fermentowanej przez osoby chore na zespół jelita drażliwego (IBS) w świetle przeprowadzonych badań ankietowych.

Opis bibliograficzny

Wiedza i spożycie probiotyków i żywności fermentowanej przez osoby chore na zespół jelita drażliwego (IBS) w świetle przeprowadzonych badań ankietowych. [AUT.] MONIKA PYTKA, URSZULA SZEPTUCH, AGNIESZKA MALIK, KATARZYNA PIASECKA. W: Żywność i żywienie w ochronie zdrowia i środowiska. Redakcja / Joanna Jędrzejewska, Kinga Kalbarczyk Lublin 2022, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o, s. 7-16, bibliogr., streszcz., sum, 978-83-67104-49-4.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Żywność i żywienie w ochronie zdrowia i środowiska. Redakcja / Joanna Jędrzejewska, Kinga Kalbarczyk, s. 7-16
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Polski:

Zespół jelita drażliwego (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome) jest jedną z najczęstszych, przewlekłych chorób czynnościowych przewodu pokarmowego. Występuje u 10-20% populacji. Choroba ta może pojawić się w różnym wieku jednak najczęściej jest to okres między 20-40 rokiem życia. Zastosowanie probiotyków powoduje zmniejszenie objawów IBS: wzdęć, bólów brzucha, zaparć, biegunek, związanych z zespołem jelita drażliwego. Do poprawy stanu zdrowia przyczynia się dieta o niskiej zawartości FODMAP (ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols – fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli) oraz spożycie żywności fermentowanej, która jest źródłem probiotycznych bakterii mlekowych. Przeprowadzona ankieta dowiodła, że osoby chore na IBS rozumieją czym są probiotyki dostępne w aptekach, często je spożywają, znają ich właściwości zdrowotne. Spożywają też żywność fermentowaną pochodzenia roślinnego i fermentowane produkty mleczne, znają ich właściwości zdrowotne oraz wiedzą gdzie można zaleźć informacje na temat tej żywności.

Angielski:

Irritable Bowel Syndrome (IBS) is one of the most common chronic functional diseases of the gastrointestinal tract. It occurs in 10-20% of the population. This disease may appear at different ages, but most often, it is the period between 20-40 years of age. The use of probiotics reduces the symptoms of IBS: flatulence, abdominal pain, constipation, diarrhea associated with irritable bowel syndrome. Changing the diet to FODMAP ( Fermentable Oligosaccharides,Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) and the consumption of fermented foods, which are a source of probiotic lactic bacteria, contribute to the improvement of health. The conducted survey proved that people suffering from IBS know what probiotics are, consume them frequently and know their health properties. They also eat fermented plant foods and fermented dairy products, they know their health properties, they know where to find information about fermented foods.

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-67104-49-4
BPP ID: (59, 48841) wydawnictwo zwarte #48841

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 października 2022 15:15
Ostatnia aktualizacja:4 listopada 2022 11:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się