Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat (Inhibitory and antioxidant properties of selected tea extracts)

Opis bibliograficzny

Właściwości inhibitujące i antyoksydacyjne ekstraktów wybranych rodzajów herbat (Inhibitory and antioxidant properties of selected tea extracts). [AUT.] ALICJA SKRZYPEK, RENATA CZECZKO, ANNA CIOŁEK. Przem. Chem. 2020 T. 99 Nr 12 s. 1758-1761, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2020.12.13
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2020 T. 99 Nr 12, s. 1758-1761
Rok: 2020
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

Aq. infusions of com. green, white, red and black teas were prepd. by flooding with boiling water and extg. for 1–30 min. The inhibition of acetylcholinesterase activity (AChE), the antioxidant activity and the total polyphenolic content in tea exts. were studied. The strongest inhibitor of AChE was pure green tea extd. for 30 min. Red tea exts. showed the lowest inhibiting activity.

Polski:

Wyznaczono inhibicję aktywności acetylocho- linoesterazy (AChE) (zmodyfikowana metoda Ellmana), aktywność antyoksydacyjną (metoda wygaszania rodnika DPPH) oraz całkowitą zawartość polifenoli (metoda z odczynnikiem Folina i Ciocalteu) w wodnych ekstraktach herbaty zielonej, czerwonej, białej i czarnej. Ekstrakty były przygotowywane przez zaparzanie w temp. 100°C w różnym czasie. Wyniki wykazały, że wszystkie badane herbaty są inhibitorami AChE. Najsilniejszym inhibitorem AChE okazał się ekstrakt z zielonej herbaty bez dodatków, parzonej przez 30 min. Ekstrakty herbaty czerwonej charakteryzowały się najmniejszą aktywnością hamującą AChE, jak również najsłabszymi właściwościami przeciwutleniającymi i najmniejszą zawartością związków fenolowych. Zastosowanie dodatków w procesie produkcji herbaty spowodowało obniżenie wszystkich badanych parametrów.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47930) wydawnictwo ciągłe #47930

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,464
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 marca 2021 12:25
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się