Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ obróbki cieplnej na barwę i właściwości antyoksydacyjne róż i łodygi brokułu.

Opis bibliograficzny

Wpływ obróbki cieplnej na barwę i właściwości antyoksydacyjne róż i łodygi brokułu. [AUT.] KATARZYNA KOZŁOWICZ, DARIUSZ GÓRAL, FRANCISZEK KLUZA, EWA JABŁOŃSKA-RYŚ, MARTA ZALEWSKA-KORONA, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MAŁGORZATA GÓRAL. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 2017 z. 590 s. 29-38, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.22630/ZPPNR.2017.590.31
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2017
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem badań było określenie wpływu blanszowania, zamrażania oraz lio-filizacji na zawartość związków fenolowych, właściwości antyoksydacyjne i barwę różbrokułu z uwzględnieniem łodygi jako części użytkowej. W badanym surowcu oznaczono zawartość wody, całkowitą zawartość związków fenolowych, właściwości przeciwutlenia-jące (DPPH) oraz wartość siły redukującej i zdolność redukowania jonów żelaza (FRAP). Barwę mierzono w systemie CIE – L*a*b*. Stwierdzono, że zawartość związków fenolo-wych w różach i w łodydze brokułu oraz aktywność przeciwutleniająca ulegają zmniejsze-niu w wyniku blanszowania oraz procesu zamrażania. Blanszowanie oraz zamrażanie różbrokułu powodują istotne zmiany w ich barwie. W przypadku łodygi, zarówno rdzenia, jak i perydermy, nie zaobserwowano istotnych statystycznie zmian w różnicy barwy i jej nasy-ceniu w wyniku blanszowania, zamrażania i liofilizacji. Biorąc pod uwagę otrzymane wy-niki stwierdzono, że łodyga brokułu może stanowić cenne źródło związków fenolowych.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43276) wydawnictwo ciągłe #43276

Metryki

13,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 stycznia 2018 08:32
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 14:02

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się