Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ ozonowania na zawartość olejku eterycznego i aktywność biologiczną surowca Mentha piperita L. (Effect of ozonation on the content of essential oil and biological activity of the Mentha x piperita L. raw material)

Opis bibliograficzny

Wpływ ozonowania na zawartość olejku eterycznego i aktywność biologiczną surowca Mentha piperita L. (Effect of ozonation on the content of essential oil and biological activity of the Mentha x piperita L. raw material). [AUT.] AGNIESZKA NAJDA, [AUT. KORESP.] KAMILA KLIMEK, [AUT.] SEBASTIAN BALANT, GRZEGORZ MAJ, WIESŁAW PIEKARSKI, PAWEŁ KRZACZEK. Przem. Chem. 2018 T. 97 Nr 7 s. 1055-1058, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2018.7.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018 T. 97 Nr 7, s. 1055-1058
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Mentha × piperita. L. herb was treated with O3 at 22°C and relative air humidity 60–70% for 90 min and subjected steam distn. to recover the essential oil. The oil was studied by gas chromatog. for chem. compn. and treated with 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl radical to det. the radical scavenging activity of the oil. Terpenes, flavonoids, phenolic acids and polyphenols were main components of the oil. The ozonation resulted in decreasing both the oil yield and contents of individual oil components (except for short exposition to O3 for less than 15 min). The content of metabolities in the oil showed a max. after 60 min long ozonation. The antioxidn. activity of the oil increased slightly after ozonation.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43902) wydawnictwo ciągłe #43902

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,428
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 lipca 2018 14:19
Ostatnia aktualizacja:4 lutego 2022 10:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się