Wpływ probiotyków i synbiotyków na gospodarkę lipidową ślimaków Cepea nemoralis (L.) (Helicidae). (The effect of prebiotics and synbiotics on lipid metabolism in snails Cepaea nemoralis (L.)(Helicidae))
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
W pracy przedstawiono wpływ syntetycznych i naturalnych prebiotyków oraz synbiotyku na gospodarkę lipidową ślimaków Cepaea nemoralis żywionych w warunkach laboratoryjnych. Pokarm mięczaków suplementowano w różnych konfiguracjach inuliną syntetyczną, topinamburem i synbiotykiem komercyjnym. Wyniki wskazują na wpływ zastosowanych dodatków pokarmowych na zróżnicowanie produkcji kwasów tłuszczowych przez mięczaki. We wszystkich grupach badawczych odnotowano wzrost ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z grupą kontrolną, przy czym najwięcej UFA stwierdzono przy suplementacji pokarmu synbiotykiem z dodatkiem inuliny. Wyniki sugerują użyteczność synchronicznego stosowania prebiotyków i synbiotyków w hodowlach komercyjnych taksonów naleŜących do Helicidae w celu poprawy wartości prozdrowotnej mięsa ślimaków.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 29 lutego 2016 12:18 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 20 kwietnia 2022 08:55 |