Wpływ ręcznego przerzedzania zawiązków na jakość owoców śliwy (Effect of hand fruit thinning on the quality of plum fruits)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Badania wykonywano w latach 2001-2005. Obiektami były drzewa 10 odmian śliwy (różnych w poszczególnych latach), z których rocznie usuwano w kilku terminach około połowy zawiązków. Oceniano wpływ tego zabiegu na jakość owoców. Wpływ terminów przerzedzania był zmienny zależnie od lat i odmian. Zabieg poprawiał wielkość owoców, w wielu przypadkach istotnie, ale w różnym stopniu w poszczególnych latach. Obserwowano tendencję wzrostową w zawartości suchej masy i ekstraktu w owocach w wyniku przerzedzania, w większości przypadków wpływ ten nie był jednak istotny.
Experiments were carried out in the years 2001-2005 in AES Felin and a private orchard both located in Lublin area, using trees of 10 plum cultivars. The choice of cultivars varied in consecutive years. After fruit set ca. 50% of fruitlets were removed by hand at different times and fruit quality was evaluated just after harvest. The effect of time in which thinning was performed on fruit quality was not consistent and differed between years and cultivars. In most cases, thinning significantly increased fruit fresh weight, but this increase varied during the period of the study. A tendency toward an increase in soluble solids and dry matter content in thinned fruit in relation to control ones was observed.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 31 marca 2008 12:39 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 12 kwietnia 2022 16:27 |