Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ ręcznego przerzedzania zawiązków na jakość owoców śliwy (Effect of hand fruit thinning on the quality of plum fruits)

Opis bibliograficzny

Wpływ ręcznego przerzedzania zawiązków na jakość owoców śliwy (Effect of hand fruit thinning on the quality of plum fruits). [AUT.] JANUSZ LIPECKI, ANNA JANISZ. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2007 Vol. 17 Nr 1 s. 1-8, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2007
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Badania wykonywano w latach 2001-2005. Obiektami były drzewa 10 odmian śliwy (różnych w poszczególnych latach), z których rocznie usuwano w kilku terminach około połowy zawiązków. Oceniano wpływ tego zabiegu na jakość owoców. Wpływ terminów przerzedzania był zmienny zależnie od lat i odmian. Zabieg poprawiał wielkość owoców, w wielu przypadkach istotnie, ale w różnym stopniu w poszczególnych latach. Obserwowano tendencję wzrostową w zawartości suchej masy i ekstraktu w owocach w wyniku przerzedzania, w większości przypadków wpływ ten nie był jednak istotny.

Angielski:

Experiments were carried out in the years 2001-2005 in AES Felin and a private orchard both located in Lublin area, using trees of 10 plum cultivars. The choice of cultivars varied in consecutive years. After fruit set ca. 50% of fruitlets were removed by hand at different times and fruit quality was evaluated just after harvest. The effect of time in which thinning was performed on fruit quality was not consistent and differed between years and cultivars. In most cases, thinning significantly increased fruit fresh weight, but this increase varied during the period of the study. A tendency toward an increase in soluble solids and dry matter content in thinned fruit in relation to control ones was observed.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 18147) wydawnictwo ciągłe #18147
PBN ID (hist.): 18147

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 marca 2008 12:39
Ostatnia aktualizacja:12 kwietnia 2022 16:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się