Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ rodzaju i stężenia węglowodanów na wzrost i rozkrzewianie Clematis integrifolia in vitro (The influence of type and concentration of carbohydrates on growth and branching of Clematis integrifolia in vitro)

Opis bibliograficzny

Wpływ rodzaju i stężenia węglowodanów na wzrost i rozkrzewianie Clematis integrifolia in vitro (The influence of type and concentration of carbohydrates on growth and branching of Clematis integrifolia in vitro). [AUT.] MAREK DĄBSKI, MARZENA PARZYMIES. Ann Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EEE Hortic. 2007 Vol. 17 Nr 2 s. 49-55, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2007
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Badano wpływ rodzaju i stężenia węglowodanów na wzrost i rozkrzewianie pędów powojnika całolistnego (Clematis integrifolia L.). Pędy wykorzystane w doświadczeniu pozyskiwano z ustabilizowanych kultur in vitro prowadzonych na zestalonej pożywce MS. Eksplantaty wykładano na pożywkę podstawową MS uzupełnioną 2 mg 2iP·dm–3 oraz 0,5 mg IAA·dm–3. Celem doświadczenia było zbadanie wpływu węglowodanów: sacharozy, fruktozy i galaktozy w stężeniach: 0, 10, 20, 30 i 40 g·dm–3 na wzrost i rozkrzewianie eksplantatów powojnika całolistnego. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdzono, że węglowodany zastosowane w doświadczeniu wpłynęły na wzrost pędu głównego oraz rozkrzewianie powojnika całolistnego. Na wzrost pędu głównego najbardziej korzystny wpływ miała fruktoza w stężeniu 10 mg·dm–3. Rozkrzewianie pędu głównego w największym stopniu stymulowała sacharoza w stężeniu 30 mg·dm–3, w której obecności najwięcej pędów tworzyło pędy kątowe. W obecności tego węglowodanu powstawało najwięcej pędów kątowych, o największej długości i masie. Galaktoza we wszystkich użytych w doświadczeniu stężeniach wyraźnie hamowała wzrost i rozkrzewianie pędów powojnika całolistnego w kulturze in vitro.

Angielski:

The influence of type and concetration of carbohydrates on in vitro shoot proliferation of Clematis integrifolia was studied. The explants used in the experiment were excised from aseptic cultures incubated on solidifed MS medium. Shoot tips were placed on MS basal medium supplemented with 2 mg 2iP·dm-3 and 0.5 mg IAA·dm-3. The aim of the experiment was to estimate the influence of different carbohydrates: sucrose, galactose or fructose at concentration of 0, 10, 20, 30 or 40 g·dm-3 on growth and proliferation of Clematis integrifolia explants. The obtained results showed that fructose at the concentration of 10 mg·dm-3 had the most positive effect on the growth of the main shoot. The highest proliferation rate was observed on the media with sucrose in concentration of 30 g·dm-3 and the obtained axillary shoots were in the highest amount, length and weight. Galactose in all concentrations used in the experiment definitely inhibited growth and proliferation and rooting of shoots.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48430) wydawnictwo ciągłe #48430

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 czerwca 2021 08:21
Ostatnia aktualizacja:12 kwietnia 2022 16:38

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się