Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ sposobu pielęgnacji i nawożenia azotem na zachwaszczenie łanu pszenicy twardej (Triticum durum Desf.).

Opis bibliograficzny

Wpływ sposobu pielęgnacji i nawożenia azotem na zachwaszczenie łanu pszenicy twardej (Triticum durum Desf.). [AUT.] STANISŁAW DERYŁO. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2009 Vol. 64 Nr 4 s. 62-70, il. bibliogr. sum. DOI: 10.24326/as.2009.4.8
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2009
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

W latach 2004–2006 badano wpływ zróżnicowanych sposobów pielęgnacji łanu i wielkości dawek nawożenia azotowego na zachwaszczenie łanu pszenicy twardej. Doświadczenie przeprowadzono na glebie lessowej w GD Czesławice metodą bloków losowanych w 3 powtórzeniach. W doświadczeniu oceniono zachwaszczenie łanu pszenicy twardej, tj. liczbę i powietrznie suchą masę chwastów w g · m-2 oraz skład gatunkowy. Wykazano, że chemiczna pielęgnacja roślin przyczyniła się do redukcji liczby chwastów o 72,3% i ich powietrznie suchej masy o 49,5% oraz flory zachwaszczającej o 6–11 gatunków. Dominującymi chwastami w łanie pszenicy twardej były następujące gatunki: Chenopodium album, Galinsoga parviflora, Viola arvensis, Elymus repens, Veronica persica, Echinochloa crus-gaalli, Convolvulus arvensis i Cirsium arvense. Zróżnicowane nawożenie azotowe oraz retardanty nie miały istotnego wpływu na stan zachwaszczenia łanu pszenicy twardej.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 23372) wydawnictwo ciągłe #23372
PBN ID (hist.): 23372

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 kwietnia 2010 14:36
Ostatnia aktualizacja:6 kwietnia 2022 09:01

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się