Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ systemu chowu na poziom wskaźników hematologicznych i biochemicznych krwi indyków rzeźnych (Influence of different poultry production systems on hematological and biochemical indices in blood of turkey broilers)

Opis bibliograficzny

Wpływ systemu chowu na poziom wskaźników hematologicznych i biochemicznych krwi indyków rzeźnych (Influence of different poultry production systems on hematological and biochemical indices in blood of turkey broilers). [AUT.] ANTONI BRODACKI, JUSTYNA BATKOWSKA, ANNA ZADURA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2006 Vol. 24 s. 335-342, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2006
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was a comparison of biochemical and hematological indices in turkeys’ blood from intensive and proecological breeding systems. The experiment was performed on 60 middle-heavy turkeys’ males, which were kept to the age of 19 weeks. After six weeks they were randomly allocated to two groups. The control group was reared in intensive poultry production system according to the technology of industrial breeding. The second group was reared in proecological system; it was fed “ad libitum” on noncommercial farm fodders. At the end of rearing during the slaughter samples of blood were collected from neck vein (vena jugularis) of turkeys. Values of hematological and biochemical indices and content of mineral components were established by clinical methods. In the group of turkeys bred by proecological system statistically significant growth of hematological indices level was ascertained relatively to control group from intensive system. In the group where the balanced fattening was employed the increase of aminotransferase activity, decrease of cholesterol and uric acid level, and a reduction of content of phosphorus and iron in turkeys’ blood were also observed. Maintaining and feeding system had a significant influence on the level of hematological and biochemical indices in turkey’s blood.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 16718) wydawnictwo ciągłe #16718
PBN ID (hist.): 16718

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 lipca 2007 00:32
Ostatnia aktualizacja:21 kwietnia 2022 13:37

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się