Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej (Effect of ultrasound and fragmentation of the raw material on the extraction of phenolic compounds from peppermint leaves and black tea)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Zbadano wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia materiału roślinnego na wydajność procesu parzenia ziół. Materiał do badań stanowiły liście mięty pieprzowej Mentha × piperita L. oraz liście herbaty czarnej Camelia sinensis (L.) Kuntze, które poddawano procesowi parzenia, po uprzednim rozdrobnieniu oraz stosując wspomaganie ultradźwiękowe (25-100 W) w różnych wariantach czasowych (0,5-6 min). Potwierdzono istotny wpływ fal ultradźwiękowych i rozdrobnienia na ekstrakcję polifenoli i flawonoidów ogółem z wybranych surowców w porównaniu z ich klasyczną metodą parzenia. W przypadku liści herbaty potwierdzono istotny statystycznie wpływ rozdrobnienia oraz wspomagania ultradźwiękowego na zwiększenie stężenia polifenoli (o 326%) i flawonoidów (o 173%) w tych naparach w porównaniu z klasyczną metodą. Otrzymane wyniki świadczą o możliwości zwiększenia wydajności ekstrakcyjnej procesu parzenia, jak i jego skróceniu poprzez zastosowanie ultradźwięków i rozdrobnienia materiału roślinnego w różnych wariantach i kombinacjach.
The content of polyphenols and flavonoids as well as antioxidant activity with the use of the DPPH radical were tested in infusions of Mentha × piperita L. peppermint leaves and Camelia sinensis (L.) Kuntze black tea leaves, obtained after prior grinding of the raw materials. The extn. process was carried out in the presence of ultrasound (25-100 W) in various time variants (0.5-6 min). The beneficial effect of ultrasonic waves and fragmentation on the extn. of polyphenols and flavonoids from selected raw materials was confirmed in comparison to their classic brewing method. For tea leaves, a statistically significant effect of fragmentation and ultrasonic assistance on the concn. of polyphenols (up to 326% increase) and flavonoids (up to 173% increase) in the obtained infusions compared to the classical method was confirmed.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 22 kwietnia 2022 12:54 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 5 lipca 2023 08:37 |