Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej (Effect of ultrasound and fragmentation of the raw material on the extraction of phenolic compounds from peppermint leaves and black tea)

Opis bibliograficzny

Wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia surowca na ekstrakcję związków fenolowych i flawonoidów z liści mięty pieprzowej i herbaty czarnej (Effect of ultrasound and fragmentation of the raw material on the extraction of phenolic compounds from peppermint leaves and black tea). [AUT. KORESP.] JAKUB WYROSTEK, [AUT.] RADOSŁAW KOWALSKI. Przem. Chem. 2022 T. 101 Nr 2 s. 98-103, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2022.2.2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2022 T. 101 Nr 2, s. 98-103
Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Zbadano wpływ ultradźwięków i rozdrobnienia materiału roślinnego na wydajność procesu parzenia ziół. Materiał do badań stanowiły liście mięty pieprzowej Mentha × piperita L. oraz liście herbaty czarnej Camelia sinensis (L.) Kuntze, które poddawano procesowi parzenia, po uprzednim rozdrobnieniu oraz stosując wspomaganie ultradźwiękowe (25-100 W) w różnych wariantach czasowych (0,5-6 min). Potwierdzono istotny wpływ fal ultradźwiękowych i rozdrobnienia na ekstrakcję polifenoli i flawonoidów ogółem z wybranych surowców w porównaniu z ich klasyczną metodą parzenia. W przypadku liści herbaty potwierdzono istotny statystycznie wpływ rozdrobnienia oraz wspomagania ultradźwiękowego na zwiększenie stężenia polifenoli (o 326%) i flawonoidów (o 173%) w tych naparach w porównaniu z klasyczną metodą. Otrzymane wyniki świadczą o możliwości zwiększenia wydajności ekstrakcyjnej procesu parzenia, jak i jego skróceniu poprzez zastosowanie ultradźwięków i rozdrobnienia materiału roślinnego w różnych wariantach i kombinacjach.

Angielski:

The content of polyphenols and flavonoids as well as antioxidant activity with the use of the DPPH radical were tested in infusions of Mentha × piperita L. peppermint leaves and Camelia sinensis (L.) Kuntze black tea leaves, obtained after prior grinding of the raw materials. The extn. process was carried out in the presence of ultrasound (25-100 W) in various time variants (0.5-6 min). The beneficial effect of ultrasonic waves and fragmentation on the extn. of polyphenols and flavonoids from selected raw materials was confirmed in comparison to their classic brewing method. For tea leaves, a statistically significant effect of fragmentation and ultrasonic assistance on the concn. of polyphenols (up to 326% increase) and flavonoids (up to 173% increase) in the obtained infusions compared to the classical method was confirmed.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49399) wydawnictwo ciągłe #49399

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,500
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 kwietnia 2022 12:54
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 08:37

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się