Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ wieloletniego użytkowania sadu jabłoniowego na wybrane właściwości chemiczne gleb wytworzonych z pyłów.

Opis bibliograficzny

Wpływ wieloletniego użytkowania sadu jabłoniowego na wybrane właściwości chemiczne gleb wytworzonych z pyłów. [AUT.] JACEK PRANAGAL, SŁAWOMIR LIGĘZA, HALINA SMAL, JOANNA GMITROWICZ-IWAN. Acta Agrophys. 2018 Vol. 25 Nr 4 s. 437-448, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.31545/aagr/100456
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Agrophysica 2018 Vol. 25 Nr 4, s. 437-448
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The purpose of the study was to analyse selected chemical properties of soils that have been in perennial orchard use. Four at least 20-year-old apple orchards were chosen for the investigation. Soils samples of chernozem, two luvisols and fluvisol developed from loess and silts were collected from the herbicide strips, from the depth of 0-10 cm, 10-20 cm and > 35 cm. Following analyses were performed: pH in water and 1M KCl, hydrolytic acidity (Hh), sum of basic cations (S), total sorption capacity (T), share of basic cations in sorption complex (V) calculated on the basis of Hh, S and T measurements, organic carbon (Corg), total nitrogen (Ntot), available forms of phosphorus (P), potassium (K) and magnesium (Mg). The silty soils remaining under perennial use of orchards differed in terms of a majority of the analysed chemical properties. Some differences resulted from the type of parent material and typology of the studied soils, others were the result of human activity. Only the chernozem did not show strong acidification. The other soils should be limed. The content of available forms of P, K and Mg might depend on fertilisation, while Corg and Ntot were typical for the analysed soils. Significant differences between the objects showed a random character and mainly concerned sorption properties, while the level of investigated elements resulted from human activity.

Polski:

Celem pracy była analiza wybranych właściwości chemicznych gleb, które pozostawały w wieloletnim użytkowaniu sadowniczym. Do badań wybrano cztery przynajmniej 20-letnie sady jabłoniowe. Z pasów herbicydowych, z głębokości 0-10 cm, 10-20 cm i > 35 cm, pobrano próbki gleb wytworzonych z pyłów ilastych i gliniastych: czarnoziemu (pyi), dwóch gleb płowych (pyi i pyg) oraz mady (pyg). Wykonano oznaczenia odczynu gleby pH w H2O i w 1,0 mol·dm–3 KCl, kwasowości hydrolitycznej (Hh), sumy kationów zasadowych (S) i całkowitej pojemności sorpcyjnej (T), obliczono wysycenie kompleksu sorpcyjnego kationami o charakterze zasadowym (V), zawartości węgla organicznego (Corg), zawartości azotu ogólnego (Nog), zawartości przyswajalnych form: fosforu (P), potasu (K) i magnezu (Mg). Badane gleby pyłowe pozostające pod wieloletnim, intensywnym użytkowaniem sadowniczym różniły się pod względem większości analizowanych właściwości chemicznych. Niektóre różnice wynikały z rodzaju materiału macierzystego i typologii badanych gleb, inne były efektem działalności człowieka. Tylko czarnoziem nie wykazywał silnego zakwaszenia. Pozostałe gleby powinny być poddane wapnowaniu. Zawartości przyswajalnych form P, K i Mg zależały od nawożenia, natomiast Corg i Nog były typowe dla analizowanych gleb. Istotne różnice między obiektami wykazywały charakter losowy i dotyczyły przede wszystkim właściwości sorpcyjnych, natomiast poziom zawartości analizowanych pierwiastków wynikał prawdopodobnie z działalności człowieka.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44598) wydawnictwo ciągłe #44598

Metryki

14,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 grudnia 2018 09:12
Ostatnia aktualizacja:9 listopada 2021 13:55

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się