Wpływ wybranych czynników na żywieniową efektywność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego (The impact of chosen factors on feeding effectiveness of fodder area in farms specializing in milk cattle breeding)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Praca jest analizą wykorzystania ziemi do produkcji użytecznego białka zwierzęcego niezbędnego do zaspokojenia egzystencjalnej potrzeby żywieniowej ludzi. Za wskaźnik opisujący to wykorzystanie ziemi przyjęto ilość białka użytecznego zawartego w mięsie i mleku wyprodukowanych na hektarze ziemi przeznaczonej pod produkcję pasz dla bydła mlecznego w gospodarstwie specjalistycznym w roku. Drugim wskaźnikiem obrazującym podjęty problem badawczy była ilość osób, których roczne zapotrzebowanie na minimum niezbędnej wielkości białka zwierzęcego można pokryć z jego produkcji na ww. hektarze powierzchni paszowej bydła. Poziomy pierwszego wskaźnika analizowane były w zależności od wielkości pięciu wybranych czynników. Czynnikami, które najsilniej oddziaływały na poziomy rozpatrywanych wskaźników wykorzystania ziemi, były: jakość gleb i wydajność mleczna krów. Poziomy drugiego wskaźnika określono na podstawie wielkości pierwszego wskaźnika oraz przyjętych trzech możliwych udziałów (25%, 50% i 75%) białka zwierzęcego w ogólnym rocznym zapotrzebowaniu na białko osoby o masie 70 kg. Liczba osób, dla których można by wyprodukować roczną, niezbędną wielkość użytecznego białka w mleku i mięsie bydła z ha powierzchni paszowej, wahała się od 6,9 do 37,3.
This paper identifies and examines land use in the production of animal protein necessary to supply people nutritional demand. As the ratio describing land use, the author assumed the quantity of protein in meat and milk produced per 1 ha of land intended for fodders production for milk cattle in specialist farm /year. The second ratio describing the above mentioned research problem was the number of people whose annual demand for minimum necessary protein quantity can be supplied from protein production on 1 ha cattle fodder area. The levels of the first ratio were analyzed dependently upon the values of five chosen factors. The factors which had the greatest impact on the ratios of land use are as follows: soil quality and cow milk efficiency. The levels of the second analyzed ratio were determined basing upon the value of the first ratio as well as the assumed three possible shares ( 25%, 50% and 75%) of animal protein in total annual protein demand of a person weighing 70 kg. It should be noted that the number of persons for whom one can produce necessary annual protein quantity in milk and meat of cattle from 1 fodder area hahesitated from 6.9 to 37.3 persons.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 9 marca 2011 14:52 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 8 kwietnia 2022 09:58 |