Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ wybranych czynników na żywieniową efektywność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego (The impact of chosen factors on feeding effectiveness of fodder area in farms specializing in milk cattle breeding)

AUT. JAN ZUBA.

Opis bibliograficzny

Wpływ wybranych czynników na żywieniową efektywność powierzchni paszowej w gospodarstwach specjalizujących się w chowie bydła mlecznego (The impact of chosen factors on feeding effectiveness of fodder area in farms specializing in milk cattle breeding). [AUT.] JAN ZUBA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2010 Vol. 65 Nr 4 s. 20-28, il. bibliogr. sum. DOI: 10.24326/as.2010.4.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2010
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Praca jest analizą wykorzystania ziemi do produkcji użytecznego białka zwierzęcego niezbędnego do zaspokojenia egzystencjalnej potrzeby żywieniowej ludzi. Za wskaźnik opisujący to wykorzystanie ziemi przyjęto ilość białka użytecznego zawartego w mięsie i mleku wyprodukowanych na hektarze ziemi przeznaczonej pod produkcję pasz dla bydła mlecznego w gospodarstwie specjalistycznym w roku. Drugim wskaźnikiem obrazującym podjęty problem badawczy była ilość osób, których roczne zapotrzebowanie na minimum niezbędnej wielkości białka zwierzęcego można pokryć z jego produkcji na ww. hektarze powierzchni paszowej bydła. Poziomy pierwszego wskaźnika analizowane były w zależności od wielkości pięciu wybranych czynników. Czynnikami, które najsilniej oddziaływały na poziomy rozpatrywanych wskaźników wykorzystania ziemi, były: jakość gleb i wydajność mleczna krów. Poziomy drugiego wskaźnika określono na podstawie wielkości pierwszego wskaźnika oraz przyjętych trzech możliwych udziałów (25%, 50% i 75%) białka zwierzęcego w ogólnym rocznym zapotrzebowaniu na białko osoby o masie 70 kg. Liczba osób, dla których można by wyprodukować roczną, niezbędną wielkość użytecznego białka w mleku i mięsie bydła z ha powierzchni paszowej, wahała się od 6,9 do 37,3.

Angielski:

This paper identifies and examines land use in the production of animal protein necessary to supply people nutritional demand. As the ratio describing land use, the author assumed the quantity of protein in meat and milk produced per 1 ha of land intended for fodders production for milk cattle in specialist farm /year. The second ratio describing the above mentioned research problem was the number of people whose annual demand for minimum necessary protein quantity can be supplied from protein production on 1 ha cattle fodder area. The levels of the first ratio were analyzed dependently upon the values of five chosen factors. The factors which had the greatest impact on the ratios of land use are as follows: soil quality and cow milk efficiency. The levels of the second analyzed ratio were determined basing upon the value of the first ratio as well as the assumed three possible shares ( 25%, 50% and 75%) of animal protein in total annual protein demand of a person weighing 70 kg. It should be noted that the number of persons for whom one can produce necessary annual protein quantity in milk and meat of cattle from 1 fodder area hahesitated from 6.9 to 37.3 persons.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 25210) wydawnictwo ciągłe #25210
PBN ID (hist.): 25210

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 marca 2011 14:52
Ostatnia aktualizacja:8 kwietnia 2022 09:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się