Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wybrane właściwości błyskawicznych kleików kukurydziano-żurawinowych w zależności od parametrów procesu ekstruzji.

Opis bibliograficzny

Wybrane właściwości błyskawicznych kleików kukurydziano-żurawinowych w zależności od parametrów procesu ekstruzji. [AUT.] MAGDALENA KRĘCISZ, AGNIESZKA WÓJTOWICZ. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 2017 z. 590 s. 39-48, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.22630/ZPPNR.2017.590.32
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2017
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem pracy było określenie wpływu dodatku żurawiny oraz prędkości ob- rotowej ślimaka na wydajność, energochłonność procesu ekstruzji, a także gęstość w sta- nie usypowym i wskaźnik zdolności żelowania błyskawicznych kleików kukurydzianych. Pomiar wydajności procesu ekstruzji prowadzono poprzez określenie masy ekstrudatu uzyskanego w określonym czasie. Energochłonność procesu wyznaczano, wykorzystując wskaźnik jednostkowego zapotrzebowania energii mechanicznej (SME). Gęstość w sta- nie usypowym określono jako stosunek luźno usypanego ekstrudatu do zajmowanej przez niego objętości. Wskaźnik objętościowy żelowania wyznaczono jako stosunek objętości powstałego żelu do objętości suchej próby. Opierając się na wynikach przeprowadzonych badań stwierdzono, że czynnikiem w większym stopniu wpływającym na wydajność i ener- gochłonność procesu oraz gęstość w stanie usypowym była zmienna prędkość obrotowa ślimaka stosowana podczas wytwarzania kleików kukurydziano-żurawinowych. Wraz ze zwiększeniem prędkości obrotowej ślimaka wzrastała energochłonność i wydajność proce- su ekstruzji oraz zmniejszała się gęstość w stanie usypowym ekstrudatów. Dodatek żurawi- ny w większym stopniu niż zmienna prędkość ślimaka wpływał na wskaźnik objętościowy żelowania, wraz ze zwiększeniem ilości dodatku wzrastała wartość tego wskaźnika.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43277) wydawnictwo ciągłe #43277

Metryki

13,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 stycznia 2018 08:34
Ostatnia aktualizacja:8 listopada 2021 12:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się