Zastosowanie metody fluometrycznej do oszacowania całkowitego potencjału antyoksydacyjnego.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Całkowity potencjał antyoksydacyjny (CPA) opisuje właściwości antyoksydacyjne złożonych układów biologicznych (takich jak ekstrakty ziół czy osocze krwi) często lepiej niż stężenia wszystkich antyoksydantów zawartych w próbce mierzonych oddzielnie. W pracy przedstawiono i porównano metody wyznaczenia CPA odniesione do różnych wolnych rodników. Metody te wykorzystują termolabilny związek AAPH [2,2’-diazobis (2-amidinopropan) dichlorowodorku], generujący rodniki peroksylowe, reakcję Fentona, w wyniku której wytwarzane są rodniki hydroksylowe i SIN-1 (3-morfolino-sydnonimin) generujący nadtlenoazotyny. Rodniki te utleniają analizowane próbki i tzw. „detektor”. Próbka współzawodniczy z detektorem w reakcji z wolnymi rodnikami, co opóźnia pojawienie się sygnału detektora. Opóźnienie to, zależne od stężenia antyoksydantów w próbce, stanowi podstawę analizy wyników. Pomiary CPA, odnoszące się do różnych wolnych rodników, wykonano na próbkach ekstraktów ziół i napojów alkoholowych.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 9 lipca 2007 00:32 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 maja 2022 15:37 |