Zastosowanie oceny organoleptycznej do wstępnej identyfikacji zagrożeń biologicznych i chemicznych w pszenicy makaronowej produkowanej w warunkach Lubelszczyzny.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Ocena organoleptyczna pozwala wstępnie ocenić występowanie zagrożeń biologicznych oraz ocenić przydatność surowca dla przetwórstwa spożywczego. W latach 2019–2021 oceniono zgodność cech organoleptycznych ziarna kilku odmian pszenicy zwyczajnej i twardej z towarowej produkcji dla przemysłu makaronowego: zapachu, barwy, wilgotności według normy metodycznej PN-R-74013:2012 oraz kontrolę organoleptyczną stosownie do normy PN-R-74013:1970. W 2019 roku nie stwierdzono żadnych niezgod- ności cech oraz nie zidentyfikowano żadnych zagrożeń, zaś w latach 2020 i 2021 roku stwierdzono zagro- żenia związane z obecnością nieswoistego zapachu oraz występowaniem nietypowej barwy ziaren wszyst- kich badanych odmian pszenicy twardej ('Lupidru' 'Haristide' i 'Floradur'). Stwierdzone nieprawidłowości wskazywały na obecność patogenów grzybowych i sugerowały możliwość wystąpienia mikotoksyn, co zostało w dalszych badaniach potwierdzone. Stwierdzono obecność deoksyniwalenolu oraz toksyny HT2. Potwierdzono tym samym przydatność i skuteczność prawidłowo przeprowadzonej oceny zgodności cech i kontroli organoleptycznej partii pszenicy w identyfikacji zagrożeń związanych z bytowaniem grzybów pleśniowych i w konsekwencji występowaniem mikotoksyn nawet przy ich poziomie nie przekraczającym obowiązujących norm dla surowców spożywczych.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 11 czerwca 2024 07:54 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 4 lutego 2025 11:44 |