Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Zastosowanie oceny organoleptycznej do wstępnej identyfikacji zagrożeń biologicznych i chemicznych w pszenicy makaronowej produkowanej w warunkach Lubelszczyzny.

Opis bibliograficzny

Zastosowanie oceny organoleptycznej do wstępnej identyfikacji zagrożeń biologicznych i chemicznych w pszenicy makaronowej produkowanej w warunkach Lubelszczyzny. [AUT. KORESP.] ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, [AUT.] LESZEK RACHOŃ, ANETA BOBRYK-MAMCZARZ, DOROTA JAGIEŁŁO, MARTA CZAJKA, AGATA OSIECKA. Fragm. Agron. 2024 Vol. 41 Nr 1 s. 9-19, il., bibliogr., streszcz. sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Fragmenta Agronomica 2024 Vol. 41 Nr 1, s. 9-19.
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Ocena organoleptyczna pozwala wstępnie ocenić występowanie zagrożeń biologicznych oraz ocenić przydatność surowca dla przetwórstwa spożywczego. W latach 2019–2021 oceniono zgodność cech organoleptycznych ziarna kilku odmian pszenicy zwyczajnej i twardej z towarowej produkcji dla przemysłu makaronowego: zapachu, barwy, wilgotności według normy metodycznej PN-R-74013:2012 oraz kontrolę organoleptyczną stosownie do normy PN-R-74013:1970. W 2019 roku nie stwierdzono żadnych niezgod- ności cech oraz nie zidentyfikowano żadnych zagrożeń, zaś w latach 2020 i 2021 roku stwierdzono zagro- żenia związane z obecnością nieswoistego zapachu oraz występowaniem nietypowej barwy ziaren wszyst- kich badanych odmian pszenicy twardej ('Lupidru' 'Haristide' i 'Floradur'). Stwierdzone nieprawidłowości wskazywały na obecność patogenów grzybowych i sugerowały możliwość wystąpienia mikotoksyn, co zostało w dalszych badaniach potwierdzone. Stwierdzono obecność deoksyniwalenolu oraz toksyny HT2. Potwierdzono tym samym przydatność i skuteczność prawidłowo przeprowadzonej oceny zgodności cech i kontroli organoleptycznej partii pszenicy w identyfikacji zagrożeń związanych z bytowaniem grzybów pleśniowych i w konsekwencji występowaniem mikotoksyn nawet przy ich poziomie nie przekraczającym obowiązujących norm dla surowców spożywczych.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISSN: 0860-4088
BPP ID: (46, 51692) wydawnictwo ciągłe #51692

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 czerwca 2024 07:54
Ostatnia aktualizacja:4 lutego 2025 11:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się