Zawartość związków azotowych w produktach spożywczych (Content of nitrosamines in foodstuff)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem badań było określenie zawartości związków azotowych w produktach spożywczych: warzywach, wędlinach i konserwach mięsnych. Badania przeprowadzono w latach 2002-2004. W ogólnej liczbie 156 próbek 107 dotyczyło oznaczeń w przetworach mięsnych i 49 – warzyw. Wykazano, że najwięcej związków azotowych odnotowano w warzywach świeżych. Niższą zawartość tych związków stwierdzono w wędlinach, a najniższą w konserwach.
The aim of the study was to evaluate the content of nitrosamines in foodstuff products. Studies were performed in 2002-2004 in the region under control of PSSE Stalowa Wola. In the total number of 156 samples including 88 pork-butcher’s products, 19 canned meat and 49 fresh vegetables were tested. Nitrosamine content in particular samples were for fresh vegetables 819.4 mg/kg, 86.4 mg/kg meat products and 34.1 mg/kg canned meat. Despite statistically significant differences in nitrosamine content, no excessive levels were found.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 1 kwietnia 2008 11:47 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 14:00 |