Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Zawartość związków azotowych w produktach spożywczych (Content of nitrosamines in foodstuff)

Opis bibliograficzny

Zawartość związków azotowych w produktach spożywczych (Content of nitrosamines in foodstuff). [AUT.] MARIA TIETZE, ALICJA BURGHARDT, PIOTR BRĄGIEL, JOLANTA MAC. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2007 Vol. 25 Nr 1 s. 71-77, il., bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2007
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem badań było określenie zawartości związków azotowych w produktach spożywczych: warzywach, wędlinach i konserwach mięsnych. Badania przeprowadzono w latach 2002-2004. W ogólnej liczbie 156 próbek 107 dotyczyło oznaczeń w przetworach mięsnych i 49 – warzyw. Wykazano, że najwięcej związków azotowych odnotowano w warzywach świeżych. Niższą zawartość tych związków stwierdzono w wędlinach, a najniższą w konserwach.

Angielski:

The aim of the study was to evaluate the content of nitrosamines in foodstuff products. Studies were performed in 2002-2004 in the region under control of PSSE Stalowa Wola. In the total number of 156 samples including 88 pork-butcher’s products, 19 canned meat and 49 fresh vegetables were tested. Nitrosamine content in particular samples were for fresh vegetables 819.4 mg/kg, 86.4 mg/kg meat products and 34.1 mg/kg canned meat. Despite statistically significant differences in nitrosamine content, no excessive levels were found.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 18155) wydawnictwo ciągłe #18155
PBN ID (hist.): 18155

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 kwietnia 2008 11:47
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 14:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się