Zmiany gospodarki węglowodanowej i lipidowej u kobiet w okresie ciąży przyjmujących kofeinę.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Kofeina (1,3,7 metyloksantyna) jest jednym z najczęściej przewlekle przyjmowanych ksenobiotyków. Pomimo dobrze poznanej i udokumentowanej roli kofeiny w metabolizmie człowieka, brak danych, które w sposób jednoznaczny wskazywałyby na bezpieczeństwo jej stosowania w okresie ciąży. Zachodzące fizjologiczne zmiany adaptacyjne w tym okresie mogą ulegać wahaniom związanym z przyjmowaniem substancji o wykazanym niekorzystnym działaniu na organizm. W związku z jej szerokim zastosowaniem w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym, poddano analizie wpływ spożywania kofeiny na procesy adaptacyjne w gospodarce węglowodanowej i lipidowej u kobiet w okresie ciąży. W świetle aktualnej wiedzy nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, w jakim zakresie dawki lub w jakim okresie czasu przyjmowania badanej substancji, moduluje ona procesy adaptacyjne w okresie ciąży. Ze względu na potencjalne ryzyko dla matki lub jej potomstwa, podaż kofeiny w tym okresie powinna być poddana znacznym ograniczeniom.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 2 kwietnia 2019 10:51 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 9 listopada 2021 14:05 |