Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Zmodyfikowane struktury żelatynowe - alternatywny materiał na opakowania żywności.

Opis bibliograficzny

Zmodyfikowane struktury żelatynowe - alternatywny materiał na opakowania żywności. [AUT.] ŁUKASZ PRAZNER, HALINA PODSIADŁO, KATARZYNA KOZŁOWICZ. Przem. Spoż. 2017 T. 71 nr 9 s. 58-62, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.15199/65.2017.9.7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Przemysł Spożywczy 2017 T. 71 nr 9, s. 58-62
Rok: 2017
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

W pracy podjęto próbę pozyskania zmodyfikowanych struktur żelatynowych, z przeznaczeniem na opakowania żywności. Żele, po uprzednim przygotowaniu, poddano liofilizacji, a następnie zbadano ich właściwości termofizyczne. Dodatkiem modyfikującym strukturę były chrupki skrobiowe otrzymane w procesie ekstruzji. Jako materiału porównawczego w badaniach przewodności i dyfuzyjności cieplnej oraz wytrzymałości na rozciąganie użyto styropianu ekstrudowanego XPS, stosowanego obecnie m.in. w produkcji opakowań dla przemysłu spożywczego.

Angielski:

In the paper, the attempts to obtain modified gelatin structures for food packaging were described. After previous preparation, gels were subjected to lyophilisation process and then, their thermo-physical properties were tested. Starch crisps, as being obtained during extrusion process, were the structure-modifying addictive. The extruded XPS polystyrene, which is currently used in production of packages for food industry, was employed as a comparative material in thermal conductivity and diffusivity tests and in the tensile strength test.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42504) wydawnictwo ciągłe #42504

Metryki

12,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 października 2017 08:43
Ostatnia aktualizacja:11 stycznia 2022 09:38

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się