Występowanie i zagrożenia stwarzane przez Bacillus cereus w produktach mlecznych.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Produkty mleczne, takie jak mleko, jogurty, kefiry, sery lub mleko modyfikowane są źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych dla niemowląt i dorosłych, a przemysł mleczarski stale rozwija się na całym świecie. Pomimo tego przedwczesne psucie się mleka spowodowane skażeniem Bacillus cereus wciąż stanowi poważny problem i powoduje duże straty ekonomiczne. Ponadto bakterie tego rodzaju mogą biosyntetyzować szereg toksyn bakteryjnych, powodujących wymiotne i biegunkowe zatrucia pokarmowe u osób, które spożyły zanieczyszczoną żywność. Bakteria B. cereus jest wszechobecna w przyrodzie, dlatego może zanieczyszczać produkty mleczne na różne sposoby, począwszy od doju, warunków środowiska w gospodarstwie, aż do zakładu przetwórczego, transportu i dystrybucji. W dodatku samo przetwarzanie (pasteryzacja) mleka nie jest wystarczające, gdyż B. cereus ma możliwość wytwarzania przetrwalników odpornych na niekorzystne warunki środowiska, w tym wysoką temperaturę. Istnieje zatem potrzeba szybkiego wykrywania i oznaczania zarodników bezpośrednio w próbkach żywności.
Dairy products such as milk, yoghurt, kefir, cheese and formula milk are the source of many essential nutrients for infants and adults, and the dairy industry is constantly growing around the world. Despite this, premature deterioration of the milk caused by contamination of Bacillus cereus is still a serious problem and causes great economic losses. In addition, bacteria of this type can biosynthesize a number of bacterial toxins that cause emetic and diarrheal food poisoning in people who have consumed contaminated food. Because B. cereus is ubiquitous in nature, it can contaminate dairy products in a variety of ways, ranging from milking, environmental conditions on the farm, to processing, transport and distribution facilities. In adition, the mere processing (pasteurization) of the milk is not sufficient as B. cereus has the ability to produce spores resistant to adverse environmental conditions, including high temperature. There is therefore a need to rapidly detect and label spores directly in food samples.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 6 czerwca 2022 10:16 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 7 listopada 2022 13:12 |