Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Czynniki wpływające na jakość mięsa kurcząt i indyków.

Opis bibliograficzny

Czynniki wpływające na jakość mięsa kurcząt i indyków. [AUT.] SZYMON MILEWSKI, JULIA FABJANOWSKA, MAŁGORZATA KWIECIEŃ. W: Współczesne trendy w technologii żywności.Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch Łódż 2022, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak, s. 111-127, il., bibliogr., streszcz., sum, 978-83-67074-58-2.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Współczesne trendy w technologii żywności.Redakcja naukowa /Zuzanna Goluch, s. 111-127
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak
Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Rozdział książki
Typ MNiSW/MEiN: praca monograficzna

Streszczenia

Polski:

Konsument oczekuje od produktu żywnościowego nie tylko bezpieczeństwa, ale też wysokiej jakości. Celem pracy był przegląd aktualnej literatury dotyczącej wartości odżywczej mięsa młodego drobiu grzebiącego oraz czynników warunkujących bezpieczeństwo jego produkcji. Mięso drobiowe jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu i tłuszczu, znaczną ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza n-3, oraz korzystną proporcją kwasów tłuszczowych wielonienasyconych do nasyconych. Regulacja jakości żywieniowej mięsa drobiu polega m.in. na wzroście udziału w lipidach tkankowych kwasów tłuszczowych, głównie z rodziny n-3, co jest konsekwencją stosowania w ich żywieniu diet zawierających np. nasiona roślin oleistych czy tłuszczy rybnych. W wyniku selekcji genetycznej oraz strategii żywieniowych można doprowadzić do redukcji cholesterolu. Najistotniejsze zagrożenia zdrowotne w produkcji drobiarskiej związane są z zanieczyszczeniami biologicznymi, pozostałościami zanieczyszczeń chemicznych i leków oraz zanieczyszczeń fizycznych.

Angielski:

The consumer expects from a food product not only safety, but also high quality. The aim of the study was to review the current literature on the nutritional value of the meat of young burrowing poultry and the factors determining the safety of its production. Poultry meat, in addition to wholesome protein, contains a small amount of cholesterol and fat. It also contains vitamins, mineral salts and unsaturated fatty acids. It is characterized by a favorable ratio between polyunsaturated and saturated fatty acids. As a result of genetic selection, the nutritional strategies can regulate the nutritional quality of the poultry meat. The most important health risks in poultry production are related to biological contamination, residues of chemical and drug contamination, and physical contamination.

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-67074-58-2
BPP ID: (59, 48397) wydawnictwo zwarte #48397

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 czerwca 2022 10:51
Ostatnia aktualizacja:3 sierpnia 2022 11:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się