Spożycie produktów mlecznych przez dzieci w wieku 3-6 lat w ujęciu alergii pokarmowych.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Optymalna dieta, pokrywająca całkowite zapotrzebowanie na energię i niezbędne składniki pokarmowe, to jeden z najważniejszych czynników wpływających na prawidłowy rozwój psychofizyczny dziecka. W żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym należy zwrócić szczególną uwagę na źródło pełnowartościowego białka i niezbędnych składników pokarmowych (takich jak wapń, żelazo i witaminy) jakim jest mleko i jego przetwory. Dlatego też celem tej pracy było uzyskanie i analiza informacji na temat spożycia produktów nabiałowych przez dzieci w przedziale wiekowym od 3 do 6 lat. Badania zostały przeprowadzone metodą ankietową, a udział w nich wzięło 38 rodziców dzieci w wieku przedszkolnym. Pytania dotyczyły m.in. płci, wieku i wymiarów antropometrycznych dzieci, jak również częstości, ilości i upodobań związanych ze spożywaniem mleka i jego przetworów. Na podstawie uzyskanych odpowiedzi stwierdzono, iż 88% badanych dzieci w wieku przedszkolnym otrzymywała nabiał zgodnie z dziennymi zaleceniami, a większość z nich po konsumpcji nie wykazywała żadnych objawów nietolerancji. Najchętniej spożywanym przez dzieci produktem było mleko oraz serki homogenizowane, natomiast najmniej lubiane przez dzieci były sery twarogowe. Ponadto zdecydowana większość rodziców (84%) posiadała wiedzę na temat wpływu spożywania produktów nabiałowych przez dzieci na ich prawidłowy rozwój psychofizyczny
An optimal diet that covers the total energy requirements and the necessary nutrients is one of the most important factors contributing to the proper psychophysical development of a child. In the nutrition of preschool children, special attention should be paid to the source of wholesome protein and essential nutrients (such as calcium, iron and vitamins), which is milk and its products. The aim of this study was to obtain and analyze information on the consumption of dairy products by children aged 3 to 6 years. The research was conducted using the questionnaire method and 38 parents of preschool children participated in them. The questions concerned, inter alia, the sex, age and anthropometric of children, as well as the frequency, amount and preferences related to the consumption of milk and milk products. Based on the obtained responses it was found that 88% of the surveyed preschool children received dairy products in accordance with the daily recommendations, and most of them did not show any symptoms of intolerance after consumption. The products most eagerly eaten by children were milk and homogenized cheese, while the least liked was cottage cheese. Moreover, the significant majority of parents (84%) had knowledge about the impact of the consumption of dairy products by children on their proper psychophysical development.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 15 września 2022 14:18 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 15 września 2022 14:28 |